100 gram smør
50 gram sukker
200 gram hvetemel
2 egg
1 kilo epler
1 ts kanel
1/2 ss hvetemel
100 gram rosiner
1. Bland mel, sukker og smør i terninger til en smulet masse.
2. Tilsett eggeplomme og arbeid til en deig, som settes kaldt.
3. Skrell eplene og skjær i tynne skiver. Smør en 1,5 liters brødform. Kjevl ut litt over 3/4 av deigen til en tynn leiv og kle formen.
4. Bland kanel og mel og dryss litt i bunnen. Dryss noen rosiner over. Legg et lag epler over, dryss på litt mel og kanel, så rosiner og deretter et lag med epler. Fortsett til formen er full, over kanten, fordi eplene synker sammen under stekingen.
5. Kjevl ut resten av deigen og skjær i strimler som legges som gittermønster på toppen.
6. Pensle med lettpisket eggehvite og stek paien ved 190 grader i 45-60 minutter, til den har fått pen farge og eplene er blitt møre. La paien hvile 10-15 minutter.
7. Hvelv paien forsiktig ut av formen og skjær den i skiver. Server med pisket krem eller eggekrem, eller en blanding av pisket krem og eggekrem tilsatt rom eller portvin.