Høstbrød

Ingredienser:
50 g gjær 3 dl vann 2 ½ egg 200 g revet ost (gjerne nøkkelost) 1 ts salt 150 g sammalt hvete, grov 400 g hvetemel 2 finsnittede purrer 2 røde paprika i strimler 2 grønne paprika i strimler 50 g hvetemel ½ egg til pensling revet ost til toppen

Tilberedning:
Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett egg, revet ost, salt og sammalt hvete. Rør videre inn hvetemel til deigen “slipper bollen”. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Bland grønnsakene med 50 g hvetemel og elt dette inn i den forhevede deigen. Legg deigen i godt smurt form og la den etterheve i ca. 30 minutter. Pensle med sammenvispet egg og strø på ekstra ost. Stek brødet ved 175 grader i ca 1 time.

Mer om: Høstbrød

«Høstbrød» er en tradisjonell bakst som dukker opp når høstsesongen tar til. Dette brødet er fullpakket med næringsrike ingredienser som ofte høstes om høsten, og er en ideell måte å hindre bortkastede råvarer på. Opprinnelsen til høstbrød er etter sigende å være våre forfedres forsøk på å bruke opp de sesongens råvarer før vinterens kulde inntreffer.

Høstbrød kan være svært allsidig, med oppskrifter som varierer basert på hva som er tilgjengelig på høsten. Noen av de mest populære ingrediensene inkluderer kornarter som bygg og havre, høstfrukt som epler og pærer, høstgrønnsaker som gresskar og søtpoteter, og til og med nøtter som valnøtter og hasselnøtter. Koselig krydder som kanel, ingefær og nellik er også vanlige i disse brødene.

Å bake høstbrød er også en fantastisk aktivitet å dele med barna. Med dette kan man innlemme en pedagogisk opplevelse ved å lære dem om ulike sesongbaserte grønnsaker og frukter, så vel som verdien av å bruke ferske lokale råvarer. Ved å involvere barna i matlagingen øker det deres interesse for sunn mat.

Høstbrødets tekstur og smak varierer sterkt avhengig av hvilke ingredienser man bruker. Noen versjoner kan være tyngre og mer «grovete» med et stort innslag av korn, mens andre kan være søtere og mer delikate med et fokus på høstfruktene. Spises ofte til frokost, eller tilbehør til hovedmåltidet, serverer høstbrød ikke bare som en mettende matbit, men også en hyggelig påminnelse om høstens herligheter.

Så neste gang høsten kommer, hvorfor ikke utforske høstbrødets verden? Det er en fantastisk måte å feire sesongens avlinger på, og gir en næringsrik, smakfull godbit for hele familien.

Legg igjen en kommentar