En stille sensommerkveld i hagen – bare i selskap med solbærbuskene og edderkoppene. En søndag, hvor man tar sammen seg til å høste eplene og pærene, før de ender på gressplenen til glede for ormer og vepser. Eller, hvis man ikke har hatt, slik at en varme eller skogstrekning, hvor man i fred og ro og kan tuste rundt og samle tyttebær, blåbær, ville bjørnebær og nyper. Det er ingenting som gir fred i sjelen som å plukke bær.

For hageeiere kan august og september bety en så stor overflod av haveavlinger at det kan være vanskelig å få det brukt i den daglige husholdningen. Det er de siste bringebærene (eller de nye, sene svart), kirsebær, ripser, solbær, stikkelsbær, bjørnebær, etter hvert epler, plommer og pærer. I drivhuset velter agurker, tomater og paprikaer fram, og alle som har squash i hagen ved hvor stor en avling man kan få av bare et par planter. Det er, som om de vokser, mens man ser på det.

Sylt i vei
Grønnsak og frukt kan syltes til chutneys og relish. Det er verken vanskelig eller langsommelig, bare hyggelig. Frukter og bær kan fryses, men prøv en gang også å bake ovnsformkaker eller muffiner med bær til fryseren. Mange frukter egner seg til å tørke og spise som sunt godteri hele vinteren; f.eks. epler, pærer, plommer, ferskener, kirsebær. De skal tørke noen timer i ovnen, men ved svært lav varme, så bli ikke bekymret over elregningen. Tilfredsheten ved å kunne legge et par hjemmegjorte tørka epleringer i matpakken en vintermorgen, er under alle omstendigheter umaken verdt.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.