En vane er bare så sterk som du selv tror

Ansvaret er ditt eget
Coach Christina Wiinblad fra firmaet Milestones Coaching opplever, hjelper mennesker til å finne en bedre balanse mellom karriere og familie og til å nå personlige mål som å leve sunnere, slanke seg, stoppe med å røyke eller dyrke mer mosjon.
– Når vi føler oss presset for tid, så har vi ikke tid til å tenke over hva som er viktig for oss. Vi glemmer at vi har et ansvar for våre dårlige vaner selv, og at mange bekker små blir til en elv, sier Christina Wiinblad som selv er mor til et barn og «bonusmor» til to.

Vaner kjører på autopilot
En vane er en bestemt atferd, som du har innarbeidet så grundig at du nærmest handler uten å tenke over det. På grunn av «vanens makt» tror mange at det er umulig f.eks. å stoppe med å spise de feil tingene eller å holde med å røyke. Men ifølge Christina Wiinblad er en vane bare så sterk, som man selv tror, den er. – Vil du endre en vane, skal du starte med å arbeide med dine tanker og verdier. Hva tror du om deg selv og situasjonen? For mange er det å spise godteri knyttet med hygge og avslapning, mens mosjon er forbundet med anstrengelse og en masse arbeid. Og siden vi mennesker driver av å oppnå velbehag og unngå ubehag, er det mer velbehagende å la være med å mosjonere, sier hun.

Finn verdiene dine
Når Christina Wiinblad coache folk til å få sunnere vaner, hjelper hun dem først med å bli bevisste om deres innerste verdier. Det gjør man med å sette seg med papir og blyant og skrive det man gjerne vil oppnå på forskjellige områder av livet. Verdier på helsen kan f.eks. være helse, energi, velbehag eller styrke.

– Verdiene er bensinen til motoren, når du skal endre vanene dine. Altfor mange setter seg mål, før de vet hva de gjerne vil oppnå, og derfor når de ikke målet deres, sier Christina som også hjelper kundene sine med å tenke begrepet «hygge» om igjen.

Nye bilder på «hygge»
For mye godteri og sjokolade, for mye hurtigmat, for mange røyker, for mye «flaten ut» foran tv-en. Usunne vaner har det med å snike seg inn i vår oppjagede hverdag, hvor døgnet synes å ha for få timer til alt det vi gjerne vil nå på jobben og der hjemme.
Særlig kvinnene som utover å passe karrieren fremdeles står med hovedansvaret for barn, matlagning og rengjøring, føler seg presset tidsmessig. Og manglende tid er ofte unnskyldningen for at vi henger fast i våre usunne vaner.

Mange opplever en konflikt mellom ønsket om å være slank og i god form, og ønsket om hyggestunder sammen med familien.
Hvis du knytter hygge med å spise kake eller pizza foran tv-en, skal du arbeide med å endre på de bildene av hygge som man har i hodet sitt. Hva er det for eksempel i veien med å hygge seg med lekker frukt, smoothie og saftdrikke. Hygge kan også være at familien sykler en tur sammen i stedet for å se tv-en, sier Christina Wiinblad.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.