Ingredienser

1 stokkand
salt
pepper
1 ts timian
2 gulrøtter
½ sellerirot
1 løk
8 appelsiner
½ dl vineddik
2 ss sukker
5 dl kraft
3 ss hvetemel
Stekte epler:
2 røde epler
2 ss sukker
50 g smør

Tilberedning

Ribb endene og rens dem. Ta vare på hals, krås, hjerte, lever og vingespisser. Del appelsinene i båter og putt båtene inn i anda. Bind anda opp med hyssing og gni den inn med salt, pepper og timian.

Rens gulrøtter, selleri og løk. Kutt disse i terninger og legg dem i en avnspanne sammen med vinger, hals og innmat fra anda. Slå over 2 dl vann. Legg anda på toppen med brystet opp.

Forvarm ovnen til 200 C. Stek anda i 1 ½ time.

Når anda er ferdig, koker du ut ovnspanna med saften fra fire appelsiner, vineddik og kraft. Brun sukkeret i en gryte og slå den utkokte kraften fra stekingen over uten at den er silt. Kok alt i 30 minutter.

Sil kraften over i en ny kjele og sett den til side, slik at fettet samler seg på toppen. Sikt over hvetemelet. Ikke rør i kjelen før melet har bundet seg med andefettet og sunket til bunnen. Rør nå kraftig med visp slik at melet blandes helt inn. Nå kan sausen kokes opp. La sausen koke i 15 minutter. Smak den til med salt og pepper og eventuelt mer presset appelsin.

Mens sausen koker deler du opp anda. Skjær først ut brystfiletene og del dem i skiver. Ta deretter av lårene og del disse i to. Hold alt varmt.

Del eplene i båter og fjern kjernehus. Brun smøret i en panne. Smelt sukkeret i smøret og stek eplene pent brune i det.

Anrett andestykkene sammen med epler. Server gjerne kokt broccoli og surkål eller rødkål ved siden av. Stekte poteter er også godt til.