Hjemmelaget surkål – vegansk

Ingredienser
ca. 1 kg finsnittet hodekål (jeg bruker ostehøvelen til å lage tynne strimler) 1 ss plantemargarin (f.eks nutana) 1 stort sylig eple 1 ss mel ca. 1 ts salt (smak til) 1 ss karve (eller mer…) 1/2 dl vann – kan hende du må bruke litt mer, men det ser du etterhvert. Surkålen skal ikke bli «vassen» ca. 1 1/2 ts 7% eddik ca. 1 1/2 ts sukker
Tilberedning
Smelt margarinen i en stor gryte, legg kål, finsnittet eple og karve lagvis oppover. Ha i vannet og la det koke opp. La surkålen koke på svak varme ca. 1 1/2 time. Rist på gryta av og til slik at den ikke svis i bunnen, men det skal ikke røres i gryta. Smak til med edikk, sukker og salt.

Mer om emnet: Hjemmelaget surkål – vegansk

Surkål er et populært tilbehør til mange retter, og har lenge vært en favoritt blant folk i Norge. Den tradisjonelle surkålen er laget med kjøtt og bacon, men for personer som følger en vegansk livsstil er det nødvendig med et alternativ. Den gode nyheten er at det å lage en hjemmelaget, vegansk versjon av surkål ikke bare er mulig, men det kan også være utrolig velsmakende!

Vegansk surkål beriker smaksløkene dine med en kombinasjon av syrlighet og en mild sødme, aksentuert av herlige krydderaromaer. Selv uten animalske produkter, kan du fortsatt få denne rike smaksbalansen som har gjort surkål så elsket. Samtidig gir denne veganske versjonen deg muligheten til å nyte dette klassiske tilbehøret på en sunnere og mer bærekraftig måte.

For å tilberede vegansk surkål trenger du bare noen få grunnleggende ingredienser: frisk hvitkål, karve, salt, sukker og eddik (eller sitronsaft hvis du vil ha en litt annen twist). Noen liker å tilsette litt eple for en ekstra smaksdimensjon. Det fine med denne oppskriften er at du har mange muligheter til å tilpasse den etter din egen smak.

Tilberedningsprosessen er enkel, selv for de uerfarne kokker. Først shreder du hvitkålen i tynne strimler. Deretter blander du kålen med salt, sukker og karve, og lar det hele marinere for å bryte ned kålen og slippe ut saftene. Til slutt kokes det hele i en kjele med litt eddik til det er godt kokt. Hele prosessen tar ca 2 timer.

Hjemmelaget, vegansk surkål er utvilsomt et tilfredsstillende og næringsrikt tilbehør som kan parres med en mengde retter. Den er rik på vitamin C, K, B6 og fiber, samt mineraler som kalsium, kalium og jern. I tillegg har den probiotiske egenskaper grunnet fermenteringsprosessen, noe som er bra for tarmhelsen.

Uansett om du er veganer eller bare prøver å legge til mer grønnsaker i kostholdet ditt, er hjemmelaget, vegansk surkål en flott måte å nyte noe klassisk og tradisjonelt på en ny og helsevennlig måte. Og hvem vet? Du kan til og med finne ut at du liker denne versjonen bedre enn originalen!.

Legg igjen en kommentar