Ingredienser

1. Legg 2,5 dl soyabønner i bløt i 1 liter vann i 12 timer. Dersom bønnene får stå lengre enn 12 timer i romtemperatur, surner de lett. Hell vekk vannet og skyll bønnene godt.

2. Kjør bønnene i en hurtigmikser. Sett til 2 dl vann i to porsjoner. Bland bønnene godt så det blir en glatt puré.

3. Kok opp 1,8 liter vann i en stor kjele. Hell soyapureen i det kokende vannet. Rør hele tiden fra bunnen med en treskje mens væsken koker opp. Væsken koker lett over. Dra vekk kjelen når skummingen begynner.

4. Fukt et håndkle og legg det i et dørslag. Hell soyamelken gjennom håndkleet og ned i en mugge el.l. Press ut så mye melk gjennom håndkleet som mulig med en treskje. Åpne håndkleet og sett til ytterligere 3 dl kokende vann og fortsett å presse væske ut av soyabønnemassen.

Tilberedning

5. Skyll kjelen godt i kaldt vann. Hell soyamelken i kjelen og la melken koke på svak varme ca. 7 min. Pass godt på så ikke melken koker over. Deretter er melken ferdig til bruk. Den holder seg 4-5 dager i kjøleskapet.

6. Når en skal lage tofu, løser en opp 1 1/2-2 ts nigari eller 2 1/2-3 ss sitronsaft eller 2-2 1/2 ss eplevineddik i 3 dl varmt vann i en mugge. (jeg bruker eplevineddik)

7. Trekk deretter kasserollen med soyamelk til side og rør raskt om med en treskje fra bunnen 5 ganger til ene siden, stopp deretter melkens bevegelse med skjeen. Hell forsiktig i 1/3 av eplevineddikvæsken over hele melkeflaten. Sett lokket på kjelen og la melken stå og yste seg i ca 5 min. Løft lokket og rør forsiktig i ostemassen som flyter rundt i den gule mysen. Hell resten av eplevineddikvæsken der hvor soyamelken ikke har ystet seg.

8. Ta opp ostemassen ved hjelp av en hullsleiv, og legg den i et tøystykke (i dørslaget). Brett kantene av tøystykket over tofuen og press sammen ostemassen. Legg en skål over tofuen med noe tungt oppi. La tofuen ligge i press 20-30 min. avhengig av hvilken konsistens en ønsker.