Ingredienser:
700 g hjortefilet 100 g ferskt spekk i tynne skiver, eller bacon salt pepper Glaserte epler 4 røde epler 100 g tyttebær 2 ss honning 1/4 dl balsamico 1 dl rødvin Jevning 125 g hvetemel 1/4 egg 1 dl øl 1/2 dl lunkent vann 1/4 dl olje 1 pisket eggehvite salt sukker Bønner 300 g friske grønne bønner 8 skiver bacon Soppsaus 200 g sopp 1 sjalottløk 3/4 l viltkraft 1 dl fløte smør salt pepper 800 g poteter 8 store champignone

Fremgangsmåte:
Hjortefilét brunes i stekepannen og krydres med salt og pepper. Gjerne også knust einerbær. Filéten legges til avkjøling før det tvinnes spekk eller bacon rundt. Filétene smøres og stekes i ovnen i 10 minutter ved 200 C. La de ferdig stekte filétene få hvile i ca 15 minutter. Skjær av toppen av eplene. Stikk ut kjernene og lag et passende hull i midten. Kok inn honning, balsamico og rødvin til en siruppsaktig konsistens. Eplene vendes i denne blandingen til de er lett glasert, ca 2-3 min. Ta opp eplene og kok karamellen. Friske tyttebær vendes i denne blandingen et kort øyeblikk. Fyll deretter blandingen i eplene og sett dette til side. Eplene settes i ovnen ved 180 C i ca 15 minutter rett før servering. Bønnene blandes i kokende vann. Avdyppes og deles i 8 deler og bakkes inn i bacon. Bakes i ovnen ved 180 C i 5-7 minutter. Lag jevningen ved å piske sammen mel, egg, øl, vann, olje, salt, sukker og pepper. La det hvile 1 time før eggehviten piskes inn. Rens champignonene og skjær disse i mindre biter før de dyppes i jevningen. Bakes i varm olje til de er gylne. Potetene kokes og stilles kaldt. Før servering vendes potetene i smeltet smør til de er varme. Krydres med salt og pepper. Lag soppsaus ved p rense og skjære soppen i skiver. Blandes i gryte med sjalottløk og smeltet smør. Viltkraft tilsettes og småkokes i ca 20 min. Fløten tilsettes og kokes inn. Ved servering skjæres hjortefiléten i tynne skiver og anrettes på varm tallerken i vifteform. Eplene anrettes foran. Legg innbakt champignon og baconbønner rundt og hell saus rund. Saus og kokte poteter serveres også som tilbehør ved siden av.

Mer om emnet: Hjortefilet med glaserte epler

«Hjortefilet med glaserte epler» er en smakfull og delikat rett som kombinerer det robuste kjøttet fra hjort med sødmen til glaserte epler. Retten er spesielt populær i høstsesongen, når både hjort og epler er tilgjengelige i utmerket kvalitet. Den serveres ofte under høytider og festligheter, men den kan også nytes på en vanlig hverdag for et lite luksuriøst innslag.

I tillegg til hjortefilet og epler, trengs det ofte noen få andre nøkkelingredienser for å lage denne retten. Glaserte epler lages ved å karamellisere epler i en blanding av sukker og smør, noen ganger med tillegg av kanel for ekstra smak. Hjortefilet kan marineres i en blanding av urter før steking, for å fremheve kjøttets naturlige smaker. Server gjerne med rotgrønnsaker og en kremet saus for en komplett rett.

En viktig del av å lage en god «Hjortefilet med glaserte epler» er valg av råvarer. Fersk, høykvalitets hjortefilet er essensielt, og helst fra et dyr som har levd i frihet. Dette vil gi kjøttet en dyp og robust smak som er både unik og karakteristisk for vilt. Eplene skal også være av god kvalitet, med et balansert forhold mellom sødme og syrlighet.

Når det gjelder tilberedningen, er det viktig å ha en nøye kontroll på varmen. For å oppnå den ideelle konsistensen og smaken, skal hjortefileten stekes raskt på høy varme, men deretter hvile i et par minutter før servering. Eplene skal glaseres langsomt på middels varme, for å sikre at sukkeret karamelliserer jevnt og ikke brenner seg.

Alt i alt er «Hjortefilet med glaserte epler» en hjertelig og sofistikert rett som virkelig fremhever naturens velsignelser. Med de rette råvarene og riktig tilberedning kan den bli midtpunktet i ethvert festmåltid.