Ingredienser:
1 kg hjortekjøtt, feks bog 1 purreløk 2 løk 1 lite kålhode 3-4 gulrøtter 4 tomater Smør eller margarin til steking 2 ts salt 6-8 pepperkorn 6-8 hel allehånde 2-3 laurbærblad ½ ts merian 6 dl vann 1½ dl rødvin

Fremgangsmåte:
Skjær opp løk, purreløk, gulrøtter og kål, og brun dette i halvparten av smøret. Gjerne i gryte. Skjær kjøttet i store terninger, og brun det i smør. Legg grønnsaker, kjøtt, tomat, salt og krydder lagvis i gryten. Hell på vann, og la retten surre under lokk i ca 1½ time. Ha i rødvin når det er ca 5 minutter igjen av koketiden. Serveres med kokte poteter og gjerne syltet agurk.

Porsjoner: 5 persjoner

Mer om emnet: Hjortegryte

Hjortegryte er en tradisjonell rett som har vært populær i husholdninger over hele Norge i mange generasjoner. Den er laget av hjortekjøtt, en deilig kilde til protein som er både magert og smakfullt. Hjortekjøtt har en distinkt smak som er rikere og mer kompleks enn andre kjøttyper. Denne rike, dype smaken gjør hjortekjøttet ideelt for langsom matlaging, som i en gryterett.

Hjortegryte kan lages på forskjellige måter avhengig av personlig smak og tilgjengelige ingredienser. En tradisjonell metode er å smøre hjortekjøttet med salt og pepper, brune det i en varm panne, og deretter la det småkoke i en gryte med grønnsaker, urter og kraft i flere timer. Dette skaper en fyldig og smakfull saus som komplimenterer hjortekjøttets naturlige smaker.

Moderne variasjoner av hjortegryte kan inkludere tilsetning av rødvin eller øl for å forbedre smaken. Noen oppskrifter foreslår også tilsetning av sopp, løk, gulrøtter og selleri for å gi retten en ekstra dybde. Faktisk, noen ganger blir eksotiske krydder eller urter lagt til for å gi retten et unikt preg.

Uavhengig av hvordan det er tilberedt, er hjortegryte en næringsrik og tilfredsstillende rett som er perfekt for kalde vinterdager. Den tilbyr et vell av helsefordeler siden hjortekjøtt er lavt i fett, rikt på proteiner og inneholder mange essensielle vitaminer og mineraler. Det gir en varmende og trøstende følelse, noe som gjør det til et utmerket valg for en koselig familie middag.

I en tid hvor bærekraft og etisk matproduksjon er viktig, er hjortegryte også et fornuftig valg. Hjort er et vilt dyr som lever på en naturlig diett, uten de etiske dilemmaene knyttet til industriell kjøttproduksjon. Man kan med rette si at en hjortegryte ikke bare er en smakfull, men også et bærekraftig måltid.