Ingredienser:

Høstgryte med kjøtt fra elg, hjort, reinsdyr eller rådyr. Her kan du også bruke storfekjøtt.

Ca 800 gr kjøtt uten bein
3 ss hvetemel
smør til bruning
1 ss tomatpurè
2 løker
2 dl rødvin
ca 6 dl kraft
1 laurbærblad
1 1/2 ts timian
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1-2 dl seterrømme
1/2-1 ts brunt sukker
salt og pepper

Tilberedning:

Skjær kjøttet i litt store terninger og vend dem i hvetemel. Brun kjøttet i smør i en vid gryte. Tilsett tomatpùre og løk i båter og la brune med kjøttet. Hell over rødvin og kraft. Tilsett laurbærblad, salt, grovmalt pepper og timian. Kok opp og la det trekke til kjøttet er mørt, ca 50 min. Rens og skjær grønnsakene i biter og la dem trekke med de siste 20 min.

Ta opp kjøtt og grønnsaker med en hullsleiv. Kok opp sjyen og rør inn seterrømme og 1 ts bringebæreddik. La sausen koke inn til passe tykkelse eller jevn med litt maizenamel rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med salt, pepper, timian og evt. litt sukker. Legg kjøtt og grønnsaker tilbake i sausen og varm opp.

Dryss over rikelig med smørsteikt sopp ved servering eller server ved siden av. Kokte mandelpoteter eller hjemmelaget potetmos smaker godt ved siden av. Og grønnsaker og rørte tyttebær.