Stadig oftere leser man i avisene om forskjellige råvarer som gjør folk syke, og stadig oftere viser det seg at de bakteriene man blir syke av, i større grad er resistente mot enhver form for behandling enn tidligere. Noe som bidrar til at det å kokkelere på kjøkkenet stiller stadig større krav til kokken og hvordan denne håndterer råvarene enn hva man kanskje er vant til fra før av, ikke minst med tanke på det hygienemessige

De fleste vet at dersom man varmebehandler mat til over 60 grader celsius i minimum ti minutter, så dør de fleste bakteriene og maten blir trygg å spise. Dette hjelper imidlertid lite i de tilfellene man berører maten med fingrene uten å vaske dem i ettertid, eller hvis man ikke adskiller de forskjellige kjøkkenredskapene eller vasker dem ordentlig mellom hver gang man bruker dem.

Hvis man for eksempel skjærer kylling som er smittet med såkalte multiresistente bakterier, skal man ikke bruke den samme kniven eller skjærefjøla til å skjære salat uten å ha vasket den godt først. Og da holder det ikke med en kort avskylling under kranen. Det samme gjelder hendene, de må også vaskes godt før man berører annen mat, aller helst med et desinfiserende middel som sprit eller annet spesielt beregnet til dette.

Det er for øvrig også en god ide å skifte ut dette middelet med jevne mellomrom, slik at bakteriefloraen på kjøkkenet ikke venner seg til, og blir immune ovenfor det.
På samme måte skal man også huske å skifte både håndkle og vaskeklut ofte så ikke eventuelle bakterier kan spre seg på den måten. Faktisk er det enkleste å bruke gummihansker av den typen helsepersonell bruker, man skal bare huske å skifte dem ut for hver råvare man berører med dem.

Har man ikke muligheten til det, eller synes det blir for mye arbeide å skulle rengjøre skjæreflatene hele tiden, kan man løse mye med at lag eller to med bakepapir. Skal man bare bruke overflaten til å krydre eller på annen måte behandle kjøttet på uten å skulle skjære i det, kan et enkelt lag plastfilm også gjøre samme nytten. På den måte kommer ikke kjøttet eller salaten i direkte kontakt med underlaget, og det er svært hurtig å klargjøre det til neste råvare som skal behandles.

Et annet tips er å ha et kar med klor man kan dyppe kniver og andre kjøkkenredskaper i, slik at man ikke nødvendigvis behøver å skylle det i kokende vann hele tiden mens man bruker det. Etter dypping skal redskapene selvfølgelig kjapt skylles, men det kan godt være i kaldt vann, og man bruker like selvfølgelig også et rent kjøkkenhåndkle å tørke dem av i.
Sist men ikke minst gjelder det å tilberede maten på riktig måte, og å varmebehandle den i en slik grad at alle former for bakterier dør i prosessen. Være seg ved koking, steking eller grilling. Hovedregelen er som tidligere nevnt at for at kjøttet skal kunne regnes som sikkert, skal temperaturen opp i minimum 60 grader celsius tvers i gjennom.