Ingredienser
Store røde løk (beregn en pr person, to hvis de er små) Frisk chili Hvitløk Frisk ingefær Tomatpure Fløte eller kokosmelk (jeg bruker mest fløte) Krydder: Koriander Garam masala Ground cummin (spisskummen) Chili pulver
Tilberedning
Fin hakk løken og ha det i en wok gryte (et must!) med 8 spiseskjeer olje. Fres det gyldent på sterk varme. Pass på så du ikke brenner det, da har du gjort det! Når det er gyldent så har du oppi 2 ss finhakket (ikke presset) hvitløk og så mye fin hakket chili som du ønsker (den kan også sløyfes, skal ha chili i pulver form i senere.). La dette stå på svak varme i minst ti min, vend om av og til pass godt på at det ikke brenner seg. Så tar du 2 ss tomatpure og rører ut i litt lunket vann og har over. Så har du 2 ts med coriander og 2 ts med spisskummen. Chili i pulver form etter smak. Jeg har et par teskjeer, da blir den sterk og fin! Denne blandinga her kan stå i flere timer å småputre jo bedre blir den. Men det holder med en 30 min mens du vender om av og til. Etter 30 min tar du 2 ts med Garam Masala, dette skal helt til slutt! La det stå ytterlige 5-10 min, og så kan du ha i fløten. Ha i til sausen har en passe tykk konsistens. Så kan du ha i det kjøttet du har valgt, f.eks kylling filet eller lam. I tillegg har jeg i løk båter og cashew nøtter helt tilslutt pluss at jeg klipper litt frisk koriander over! Nan brød og yohurt settes på bordet! Denne sausen kan varieres naturligvis! Det å frese løk, hvitløk, ingefær og chili er standard for de fleste sauser. Man kan bruke tomater fra boks eller også kokosmelk. Da får man en fin rund smak, man kan også bruke yoghurt.

Om Indisk middag

Indisk mat er kjent over hele verden for sin unike smak og komplekse variasjon av krydder og ingredienser. Men når vi pratar om en tradisjonell indisk middag, er det så mye mer å utforske. Et indisk måltid er ikke bare en serie med retter, det er en komplett kulinarisk reise gjennom Indias rike kulturelle og geografiske mangfold.

En klassisk indisk middag starter med forretter, ofte kalt «snacks» i India. Dette kan omfatte «samosas», er et slags fritert eller bakt bakverk fylt med poteter, erter og andre grønnsaker, og «pakoras», som er grønnsaker dyppet i en chickpea mel batter og deretter dypt stekt til de er sprø. Forrettene er ofte ledsaget av forskjellige typer chutney, en sauce laget av frukt eller grønnsaker, krydder og eddik.

Hovedretten i en indisk middag er en symfoni av smaker, teksturer og farger. Den kan inneholde en variasjon av vegetariske og ikke-vegetariske retter, som «dal» (linser), «paneer» (hjemmelaget ost), «chicken tikka masala» (krydret kylling tilberedt i en tykk saus), og «biryani» (krydret risrett). Disse rettene serveres ofte med «roti» (hvetebasert flatbread) eller «basmati» (en type langkornet hvit ris) og yoghurt-basert sider som «raita».

En annen integrert del av en indisk middag er «masala chai», en type te brygget med forskjellige krydder som kardemomme, nellik og kanel. Dette serveres ofte mot slutten av måltidet, og er kjent for sine fordøyelse promotering egenskaper.

Til dessert, indiske søtsaker som «gulab jamun» (søte melkeboller dyppet i sukkersirup), «jalebi» (sprø, sukker glasert spiraler av deig) og «kheer» (en ris pudding) er svært populære. Disse søte godbiter er rike på smak og mens de er høy i sukker, er de en deilig måte å avslutte et måltid.

Som du kan se, er en indisk middag mye mer enn bare et måltid. Det er en feiring av Indias rike kulinariske kulturarv, og en opplevelse som involverer alle sansene. Fra de duftende krydder i starten til pikantenet av desserten i slutten, representerer hver bit av en indisk middag landets kulturelle mangfold og gastronomiske rikdom.