Mange store og kjente restauranter blir utsatt for forskjellige forsøk på spionasje. Først og fremst er det konkurrenter eller  andre som vil ha tak i hemmelig oppskrifter og hemmelige metoder for å fremstille ferdige matretter. Eksempler på firmaer som vil stjele hemmeligheter er f.eks. ferdigvareprodusenter er interesserte i å lage billigvarianter som kan selges i butikker, industrispionasje bidrar faktisk til mange nye matretter vi finner i butikkene hvert år.

For å få tak i hemmeligheter er avlytting vanlig. Store, kjente restauranter har avdekket plassering av såkalte lydspioner, dvs dingser som er plassert i lokalet med det formålet å avlytte stemmer og prating. En slik type dings er en»mobil romavlytter» (som også selges i Norge, eks. http://www.spyworld.no/products-page/romavlytting/avlytting-via-mobil/) + andre nettbutikker. En utsendt spion plasserer denne dingsen, som er mindre enn 3cm lang, under et bord oppå en hylle eller lignenede. Så kan man ringe opp lytteenheten og høre på samtaler i rommet hvor enheten er plassert. Enheten har et SIM-kort som spionen har plassert i det.

En annen metode for å spionere og få tak i oppskrifter er å betale utro tjenere, først og fremst lærlinger eller midlertidig ansatte som ikke har sterk tilknytning til restauranten og derfor heller ikke store sperrer mot å videreformidle eksklusive matoppskrifter. Disse utro tjenerne får en liten sum og firmaet som får oppskriften får en verdifull oppskrift.

Blandt de som har avslørt spionasje eller forsøk på spionasje finner vi disse eksklusive restaurantene: http://arzak.info/, http://www.dinnerbyheston.com/, http://www.nihonryori-ryugin.com/. Disse og mange andre har forstått at man nå må ta forhåndsregler mot industrispionasje fordi det faktisk kan være meget skadelig å miste kontrollen over matoppskriftene sine og det brukes mange millioner kroner i restaurantverden verden over for å hindre oppskrifter på avveie.