Ingredienser

1 stor kylling i stykker med skinnet på
2 liter vann
6 store gulrøtter i biter
3 selleristilker i tynne skiver
3 pastinakk i biter
½ purre i skiver
1 kålrot i terninger
2 skrelte hvitløkfedd
10 persillestilker
4 dillstilker
1 ½ ts salt
nykvernet svart pepper

Tilberedning

Kok opp vann og kylling i en stor kjele og skum av regelmessig.

Sett til side 1 dl av gulrotbitene og ha resten i kjelen sammen med de øvrige ingrediensene. La det hele trekke over svak varme under lokk til kyllingene er klare, ca 1 time.

Ta opp kyllingbitene, avkjøl dem og skjær så kjøttet i passe store biter. Legg kjøttet til side.

Ha ben og skinn tilbake i suppen og la den småkoke i ytterligere 1 time.

Sil suppen over i en ren kjele, gjerne gjennom et sileklede, og press forsiktig ut så mye væske som mulig.

Vil du ha en ekstrem mager suppe, setter du kjelen i kjøleskapet natten over og fjerner fettlokket som har dannet seg.

Varm suppen med kyllingkjøttet og smak til med salt og pepper. Spe eventuelt med mer vann hvis mye er kokt bort. Rør inn resten av gulrøttene og server suppen i varme tallerkener. Dryss friske urter over.

I jødiske familier får man ofte kreplach til, en slags kjøttfylt melbolle, eller så rører man inn litt kokte nudler. Andre bruker brød til.

Denne suppen påstås å hjelpe mot alt, fra hjertesorg til bakrus. Så kalles den da også for ”jødisk penicillin” og ”jødisk valium”.