Ingredienser
*750 gram jordskokker *2 tsk salt / liter vann *2-3 purre *1 pakke slskapserter
Tilberedning
Vask jordskokkene, kok i 10 min. OBS! Spar kraften! La kjølne. Skrell og legg i bunn av smurt form. Skyll purre,skjær det lyse i cm- tykke skiver. Kok 1 min. i jordskokksvannet, legg over i formen. Strø fryste erter over. Saus: *1 ssk smør *3 ssk mel *3 dl. melk *1 dl. grønnsakskraft *1,5 dl revet ost *1-2 ssk parmesanost *salt og hvitpepper Smelt smør, rør ner melet. Tilsett melk og kraft, rør nøye. Kokes 3 min.på svak varme. Rør ner osten og smak til med salt og pepper. Dekk grønnsakene med ostsausen og strø over hakkede cashewnøtter. Stek i ovnen på 250° ca 15- 20 min.

Mer om emnet: Jordskokksgrateng

Jordskokksgrateng er en typisk norsk rett, som er omtalt i forskjellige oppskriftbøker og online ressurser. Denne retten er en fantastisk blanding av delikate kjøttstykker, jordskokk, fløte, ost, salt og krydder. Alle disse spennende ingrediensene gir retten en unik smak. Men hva er mer for dette kjøkkenmesterverk? Det er flere interessante fakta og opplysninger knyttet til Jordskokksgrateng.

Først og fremst, er det viktig å merke seg at jordskokk, hovedingrediensen i Jordskokksgrateng, også kjent som «Jerusalem artisjokk», ikke har noen relasjon til det Middelhavsområdet. Tvert imot, det er faktisk en type sunroot, en plante som kommer fra Nord-Amerikas prærier. Navnet Jerusalem i betegnelsen kommer fra en forvrengning av det italienske navnet for denne planten, «Girasole», som betyr «solens dreining», en henvisning til hvordan planten vender seg mot solen.

Jordskokksgrateng er en rett som har blitt mer populær de siste årene på grunn av økt interesse for lokale og sesongbaserte ingredienser. Jordskokk er en flerårig plante, noe som betyr at den kan dyrkes året rundt i Norge. Dette gjør det til en god kilde til ernæring, spesielt om vinteren når utvalget av ferske grønnsaker kan være begrenset.

Jordskokk har mange helsefordeler, inkludert høye nivåer av kostfiber og et lavt kaloriinnhold. Planten inneholder også inulin, en type sukker som er tåler av diabetikere. Videre er det rikt på jern og kalium. Ved å inkorporere jordskokk i kosten kan man dra nytte av disse helsefordelene, og jordskokksgrateng er en deilig måte å gjøre det på.

Til slutt kan jordskokksgrateng spises på mange måter. Selv om det er vanligvis servert som en hovedrett, kan det også brukes som en frokostrett eller en sideskål. Det kan også tilføres diverse urter for å variere smaken etter eget ønske. Uansett hvordan du velger å servere det, er jordskokksgrateng en deilig og næringsrik rett som er verdt å prøve.