Ribbe og pinnekjøtt – men hva med grøten?
Mens butikkene i nyere tid har rustet opp til «krig» mellom ribbe- og pinnekjøttelskere, så blir den kanskje mest spiste matretten glemt. For undersøkelser viser at hele 80 prosent av det norske folk spiser «julegrøt» i løpet av desember måned, og det er slettes ikke bare de eldre som spiser grøt, men den yngste generasjonen er minst like grøtglad i årets siste måned. Riktignok er det de færreste som serverer grøt som «hovedmåltid» på selveste julekvelden, men at grøten hører julefeiringen til er det ingen tvil om. Og kanskje fortjener grøt tittelen som den mest populære julematen også. Men når julegenseren er godt tredd nedover kroppen og julekvelden melder sin ankomst, så er det primært to ting som befinner seg på tallerkenene hos det norske folk. Enten spiser man pinnekjøtt, eller så spiser man ribbe, og hva man spiser avhenger i stor grad av hvor i landet man befinner seg. På Vestlandet er for eksempel fordelingen pinnekjøtt/ribbe omtrent 70 prosent/15 prosent, mens man i hovedstaden har en tilsvarende fordeling på 26 prosent/52 prosent. Altså er ulikhetene svært store, men med ulike tradisjoner i et langstrakt land så er det kanskje heller ikke så rart. De resterende prosentene består av andre måltider, og som du ser er det ikke veldig mange som bryter med de særnorske tradisjonene. Disse personene som tar andre valg spiser blant annet kalkun, fisk eller skinkestek. Også er det nok en liten andel som ikke orker å styre med julematen, og spiser noe helt alminnelig også på julekvelden. Kanskje er det en aldri så liten Pizza Grandiosa i stekeovnen i noen tusen norske hjem?Disse dessertene spiser de fleste
Også når man skal nyte noe søtt etter et salt ribbe- eller pinnekjøttmåltid, så er vi nordmenn nokså tradisjonelle. Den soleklare vinneren her er riskrem, som blant annet spises av omtrent 6 av 10 sørlendinger. Dette er for øvrig en dessert som er forbeholdt julen, og de færreste av oss spiser riskrem ellers i året. Andre alternativer til dessert på julekvelden eller i julen for øvrig, er multekrem. Spesielt lengst nord i landet er denne delikatessen populær, der så mye som 1 av 4 foretrekker multekrem i skålen. Ellers kan vi melde om at baking til jul fortsatt er i vinden, og at det er umulig å finne ut hvilket slag som er mest populært her. Tradisjonelt sett hadde man syv slag som man bakte til jul, men i dag kan man helt sikkert telle opp mot 30 forskjellige bakstverker. Allikevel er det krumkakene som kanskje skiller seg mest ut og er å finne i de fleste norske hjem.Mer om: Julematen som er mest populær blant nordmenn
Det er klart at julematen varierer sterkt fra region til region i Norge, men det er noen favoritter som alltid ender opp på norske middagsbord i julen. Ifølge en studie av TNS Gallup på vegne av Melk.no, er det pinnekjøtt som regjerer som den mest populære julemåltidet blant nordmenn. Rundt 34% av nordmennene velger pinnekjøtt på julaften, gjør det til landets førende julerett.
Pinnekjøtt serveres vanligvis med poteter, kålrabistappe og sjy, og er spesielt populært på Vestlandet. Svineribbe kommer tett bak med 31% som førstevalget. Denne saftige, sprø retten er en favoritt på Østlandet og serveres ofte med surkål, rødkål, epler, plommer og poteter.
For nordmenn i Nord-Norge er torsk det første valget for julemiddagen. Denne tradisjonen stammer fra tidligere tider da fiske var hovednæringen i regionen. Torsken serveres vanligvis med poteter, gulrøtter, løk og bacon.
En annen populær julemat blant nordmenn er lutefisk, en eldgammel rett laget av tørket fisk som har blitt lagret i lut. Selv om smaken av lutefisk kan være litt kontroversiell, er det mange nordmenn som ser frem til denne spesielle retten hvert år.
Avslutningsvis er det verdt å nevne kalkun, som viser seg å bli stadig mer populær i julen. Selv om det ikke er en tradisjonell norsk julemat, får kalkunen stadig mer innpass i de norske hjem med sitt friske og annerledes alternativ til de mer tradisjonelle julerettene.
Hver region og familie har sine egne unike tradisjoner og preferanser når det gjelder julemat. Uansett hvilken mat som serveres, er det de felles øyeblikkene rundt bordet som virkelig definerer juletiden for mange nordmenn.