Planlegger man å pusse opp kjøkkenet er det ofte populært å legge en viss egeninnsats i prosjektet, ikke minst fordi det kan fort bli snakk om betraktelige summer man kan spare på dette. Ofte gjør man stort sett alt utenom oppføring av fliser, rørleggerarbeide og elektrikerarbeid. Også baker man selvsagt kake til snekkerne når alt er ferdig 🙂

Elektriker- og rørleggerarbeidet på kjøkken og i andre rom skulle inntil ganske nylig gjøres av sertifisert elektriker og rørlegger. Dette av sikkerhetsmessige årsaker, og feil i el-installasjoner er tross alt en viktig faktor når det gjelder antall husbranner i Norge.

Det er fortsatt slik at alt som skal ha 240 volt i seg skal installeres av en fagutdannet elektriker, men vurderer man å installere LED-belysning på kjøkkenet, kan man fint legge dette inn på en separat kurs, som man selv både monterer og installerer, dersom man bare sørger for at denne delen av anlegget ikke kobles til det eksterne lysnettet, men internt, og via en transformator som ikke yter mer enn 12 volt. Og med tanke på at elektrikerarbeid ved oppussing av kjøkkenet kommer opp i titalls tusen kroner, sier det seg selv at her er det penger å spare. Ikke bare under selve byggingen, men også på sikt, da LED-belysning er betraktelig mer økonomisk i bruk enn tradisjonell belysning, dessuten kan det på grunn av sin lave varmeproduksjon enkelt innfelles, og man får et både moderne og lekkert design på kjøkkenet rent lysmessig. Og det er alltid morsomt å lage mat i et kjøkken som er moderne og har behagelig lys, og maten ser forresten bedre ut da…

Det er både morsomt og lærerikt å installere LEDlys selv, og tenkt deg bare alle de beundrende blikkene på innvielsesfesten, når man forteller man selv har både designet og installert belysningen. Og samtidig spart en masse penger på det.

Tips til god mat man trenger når man jobber hardt, Club Sandwich:

Ingredienser

2 tomater
4 cm agurk
½ hode issalat
2 kyllingbryst
8 skiver bacon
3 ss majones
2 ss fløte
2 egg
12 loffskiver
16 små trespyd

Tilberedning

Skjær tomater og agurk i skiver. Vask salatbladene og la det renne godt av. Bland majones og fløte og rør det godt sammen. Stek kyllingbrystene og bacon og hold dem varme.

Pisk sammen egg og stek som en tynn omelett og hold den varm. Rist loffskivene og lag sandwich med loff nederst, majones, salat, bacon, tomat, loffskive, majones, kyllingbryst i skiver, omelett, agurk og en loffskive på toppen.

Tre trespyd gjennom sandwichene og del dem i 4 biter mellom trespydene.