Ingredienser

2 unge kaniner, ca 1 kg, skåret i serveringsstykker
2 ½ ss usaltet smør
2 ½ ss saflorolje
2 skiver bacon skåret i terninger
8 sølvløk
salt
nykvernet pepper
2 ½ dl tørr hvitvin
POTETMOS:
600 g store poteter, skrelt og delt i fire
salt
2 ss usaltet smør
1 liten hvitløkfedd, presset
½ dl melk eller fløte
hvit pepper

saften av 1 ½ sitron
2 ss finhakket frisk persille

Tilberedning

Kok kraft og ben på de mindre kjøttrike delene fra for- og bakpart på kaninene: Legg stykkene i en kjele med vann som så vidt dekker dem. Kok opp, skum godt og la det trekke uten lokk i 30 minutter. Kast kjøtt og ben og mål opp 2 ½ dl av kraften.

Smelt smøret sammen med oljen i en tykkbunnet gryte over middels varme. Tilsett bacon og stek til fettet er ordentlig smeltet, ca 5 minutter.

Tilsett løk og surr til den begynner å få farge, 12-15 minutter.

Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og brun stykkene i gryten, et par-tre om gangen. Krydre etter smak og tilsett vin og 2 ½ dl kraft. Kok opp. Skru ned varmen og la kaninkjøttet trekke under lokk til det er mørt, 50-60 minutter. Koketiden avhenger av kaninens alder og størrelse.

Kok i mellomtiden potetene i lettsaltet vann til de er myke, ca 10 minutter. Hell av vannet og mos potetene med en potetmoser eller i en kjøkkenmaskin. Ha dem i en varm bolle. Tilsett smør og hvitløk og bland godt. Tilsett så mye melk som skal til for at potetmosen får en glatt og kremet konsistens. Smak til med salt og hvit pepper. Ha potetmosen i et serveringsfat og hold den varm.

Ta kaninstykkene ut av gryten med hullsleiv og legg dem på et fat. Hold dem varme. Øk varmen og kok inn kraften til ca en fjerdedel. Tilsett sitronsaft og persille og kok under omrøring på sterk varme i 2-3 minutter.

Hell sausen over kaninstykkene og server dem med hvitløkspotetmos ved siden av.