5 ss vegetabilsk olje
2 ts sennepsfrø
1 ts bukkehornskløver (fenugreek seeds)
3 ferske, grønne chili, uten frø og skåret i tynne biter
1 håndfull karriblader
2 tommelstore biter av fersk ingefær, skrelt og grovt raspet
3 løk, skrelt og hakket
1 ts chilipulver
1 ts gurkemeiepulver
6 hakkede klasetomater
1 boks kokosnøttmelk
salt
Fiskeversjonen:
4 ferske hysefileter, uten skinn og bein
1 kule tamarind paste eller 1 teskje tamarindsirup
1 stor håndfull babyspinat (valgfritt)
1 stor håndfull fersk koriander, hakket (valgfritt)
Kyllingversjonen:
4 kyllingbryst, skåret i 1 cm tykke striper
1 ss knuste korianderfrø
Vegetarversjonen:
800 gram grønnsaker i biter (poteter, squash, paprika, løk, søtpoteter, spinat, blomkål, bønner, linser
Det er bare å ta fantasien i bruk)Varm oljen i en panne, og tilsett sennepsfrøene når den er varm. Vent til de begynner å poppe, da tilsetter du bukkehornskløveren, fersk, grønn chili, karriblader og ingefær. Rør rundt og la det steke i noen minutter.
Bruk en kjøkkenmaskin til å hakke løken, legg løken i pannen med det andre. La det fortsette å koke i fem minutter til løken er gyllen og lysebrun, deretter tilsetter du chilipulveret og gurkemeien.
Bruk kjøkkenmaskinen til å hakke tomatene, tilsett disse i pannen, og la det få koke i noen minutter, før du tilsetter ett eller to vinglass vann og kokosmelken.
La det småkoke i fem minutter til det har en tyktflytende konsistens, og smak forsiktig til med salt.
Fiskeversjonen:
Putt fisken og tamarinden i karrisausen, la det småkoke i seks minutter. Du må gjerne tilsette babyspinat eller hakket koriander på slutten av koketiden.
Kyllingversjonen:
Stek kyllingbitene og korianderfrøene til de har fått litt farge. Så lar du kyllingen koke sammen med sausen i ti minutter.
Vegetarversjonen:
Tilsett grønnsakene samtidig med løken og fortsett å koke som vanlig. La det småkoke til grønnsakene er møre.
Sitronris:
Kok basmatiris i ti minutter.
Ha tre spiseskjeer solsikkeolje i en varm panne. Ha i sennepsfrø, karriblader, og urad dhal hvis du har lyst. (Tørkede linser delt i to uten skall). Bruk en gulrot- eller potetskreller til å skrelle en sitron og ha skallet i pannen. Rasp litt fersk ingefær og ha oppi. Bland sammen.
Ha risen i en serveringsbolle. Hell over sausen og bland inn. Smak til med salt. Ha opp en håndfull hakket fersk koriander. Kryst en sitron over.
Om Karrisaus med kylling, fisk eller grønnsaker
Karrisaus er en deilig og mangfoldig saus som fungerer bra med en rekke matvarer. Kanskje den mest velkjente bruken er med kylling, men den passer like godt med fisk og grønnsaker.
Karrisaus med kylling er en veldig populær rett. Kyllingen er ofte stekt eller kokt før den blandes med sausen, og resultatet er en varm, krydret og deilig rett. Noen mennesker velger også å legge til ekstra grønnsaker for litt ekstra farge og tekstur. Du kan også prøve å lage karrisaus med kalkun eller and for en litt annen vri.
Hvis du er en fan av sjømat, vil du helt sikkert elske karrisaus med fisk. Denne retten er spesielt populær i kystområder der fersk fisk er lett tilgjengelig. Hvite fiskearter som torsk eller kveite er spesielt bra med karrisaus, da sausen gir en rik smak til den milde fisken. Du kan også prøve å lage sausen med reker eller blåskjell for en sjømatrett som virkelig skiller seg ut.
For vegetarianere, eller de som bare ønsker å spise litt mindre kjøtt, passer karrisaus perfekt med grønnsaker. Du kan lage en rik grønnsakscurry ved å blande sausen med forskjellige grønnsaker, som gulrøtter, poteter, erter og blomkål. Grønnsakene kan være stekt, kokt eller til og med rå for en frisk og fyldig rett.
Så hvordan lager du karrisaus? Det finnes mange oppskrifter, men de fleste inneholder ingredienser som løk, hvitløk, ingefær, koriander, chili og selvfølgelig karri pulver. Du starter med å sautere løken, hvitløken og ingefæren i olje til de er myke. Deretter tilsetter du krydder og lar det koke på lav varme før du tilsetter væske, som kan være kylling, fisk eller grønnsaksbuljong. La det surre i noen minutter til det blir en tykk, rik saus.
Med så mange muligheter for variasjon, er karrisaus en utmerket tillegg til ethvert måltid. Enten du har det med kylling, fisk eller grønnsaker, vil du garantert bli imponert over hvor smakfull og tilfredsstillende denne sausen kan være. Gir det et forsøk – du kan bare finne din nye favoritt saus.