For den som liker å lage maten sin fra bunnen av, er det ikke til å komme utenom at en god kjøkkenvekt kan være svært så nyttig å ha stående på kjøkkenbenken sin. Spesielt hvis man gir seg i kast med litt mer avanserte oppskrifter, hvor vektenhetene omtales i gram istedenfor de mer omtrentlige måleenhetene spiseskje og knivspiss.

Det er med kjøkkenvekter som med det meste annet man kan få til kjøkkensortimentet sitt, de finnes i både enkle og avanserte utførelser, med og uten avansert elektronikk, og sist men ikke minst, de finnes i kostbare og ikke fullt så kostbare utgaver. Og fortsatt er det med en kjøkkenvekteller digital vekt som med det meste annet, kvalitet og pris henger ofte sammen. Spesielt hva de elektroniske angår, men de manuelle er heller ikke entydig av aller beste kvalitet bestandig.

Ikke rent sjeldent, eller uventet for den saks skyld, kan det blant annet være store forskjeller i hvor presist de måler, noe som ikke alltid er like heldig, men heldigvis kan man med relativt enkle midler selv sjekke vektenes nøyaktighet på hjemmebane.

For eksempel veier en liter vann 1000 gram, eller en kilo om du vil, så kommer det man veier  i tillegg. Bruker man så en plastpose, er det så godt som ingenting. Vil man kontrollere mindre vektenheter, kan man alltids bryte ned volumet på vannet og kanskje bare veie en centiliter, som er 10 gram. Et annet triks er å veie smør eller margarinpakker, da disse ofte har merking som indikerer vekten. med en digitalvekt så veier du mest nøyaktig.