Ingredienser
1 liten løk (Brimi ville brukt 3-4 sjalottlauk) 1-2 ss. olje (solsikke, soja e.l.) 2 dl rødvin 2 dl. sterk kraft 1 ss. ferdigbrunet jevning 1 dl. fløte
Tilberedning
Litt annen rekkefølge enn grunnoppskriften, start med å brune melet, ta deretter hakket løk og litt olje i en gryte. Tilsett rødvin og la den koke inn. Tilsett kjøttkraft og la det koke opp. Visp inn brunet jevning og la det koke i 4-5 min. Tilsett fløte og varm til kokepunktet. Madeira/sherry/portvinsaus Erstatt 1 dl. rødvin med hetvin av en av de nevnte typene. Bruk samtidig 1 dl. mer kraft (samme væskemengde totalt) Ølsaus 1 fl. pils eller bayer og 1,5 dl. kraft. Spesiellt god til pølser. Fløtesaus Grunnoppskriften, men erstatt 1 dl. kraft med fløte Sjysaus Erstatt alt eller deler av kraften med stekesjy fra den retten du lager. Kok gjerne ut pannen i f.eks. rødvin eller kokevannet ifra grønnsakene. Viltsaus Tilsett knuste einerbær, rørte tyttebær, brun ost og kraft/sjy fra vilt. Balsamico Tilsett noen dråper balsamicoeddik like før servering. Andre mulige tilsetninger Eddik rødvinsedik, sherryeddik, korinteddik. Løk og paprika Sopp

Mer om Klassisk rødvinsaus

Klassisk rødvinsaus er en herlig akkompagnement til mange retter, spesielt kjøttbaserte retter som biff og lam. Denne sausen er preget av dybde og kompleksitet, hentet fra kvalitetsvin og et symfoni av velvalgte ingredienser. Unikt er det at denne sausen kombinerer det rike og robuste fra rødvinen med en delikat balanse av sødme og surhet, noe som gir en uforlignelig smaksopplevelse.

Å velge riktig rødvin er kritisk for å lage en overlegen rødvinsaus. Selv om du kan bruke enhver rødvin, er det tenkt at vinen du bruker skal være en du kan nyte å drikke i seg selv. Dette er fordi vinen bidrar til stor grad til sausens endelige karakter. Tørr rødvin er ofte foretrukket for dens evne til å balansere og komplementere de rike smaksstoffene i sausen.

En annen viktig komponent i klassisk rødvinsaus er kraft eller buljong. Kraften bringer mer dybde og umami til sausen. Hvis du lager en biffsandwich for eksempel, kan du bruke oksekraft for å forsterke smaken av kjøttet i sausen. For lam eller viltretter kan en viltskykraft være et utmerket valg. Husk at kvaliteten på kraften er like viktig som vinen du velger.

I tillegg til vin og kraft, inkluderer rødvinsaus ofte ingredienser som løk, hvitløk, urter og krydder for å forbedre smaken. Timian og rosmarin er populære urter som brukes på grunn av deres evne til å komplementere smaken av rødvin. Litt sukker kan også tilsettes for å balansere syreinnholdet i vinen. Men husk å tilsette sukker med omhu for å unngå en overdrevent søt saus.

Avslutningsvis er det viktig å illustrere sakte-kokingsprosessen som er involvert i å lage en klassisk rødvinsaus. Denne sausen kan ikke kjappes sammen i siste minutt, den trenger tid til å simmer og la smakene utvikle seg. Dette betyr at alle ingrediensene koker sammen på lav varme i flere timer. Prosessen er tålmodighetsprøvende, men resultatet er en saus med en rik, kraftig og harmonisk smak som er høyt verdsatt av matkjennere.

I det store og hele avslører klassisk rødvinsaus sin skjønnhet i dens balanse mellom smaksstoffene og dens dybde skapt ved langsom matlaging. Hvert element, fra rødvinen til det minste krydder, bidrar til sausens unike karakter. Om den serveres med en saftig biff, viltretter eller selv vegetariske alternativer; det er vanskelig å benekte tiltrekningskraften til en godt laget rødvinsaus.