Praktiske tips til hvordan du kan spare på energien, når du lager mat.
Brødrister
Bruk brødrister, hvis du skal varme brød eller ligger med. På den måten bruker du opp til 90 % mindre strøm, enn hvis du bruker en vanl. ovn.
Elektrisk kjele
Kok akkurat den mengden vann du skal bruke i en elektrisk kjele mer enn i en gryte på komfyren. Dermed kan du spare 50 % energi.
Komfyr
* Kok poteter og grønnsaker i 1-2 dler vann og med lokk. Jo mindre vann, jo mindre strømforbruk.
* Kok egg med bare½ dl vann i en gryte med et tettsittende lokk.
* Legg alltid tettsittende lokk på grytene, slik at du begrenser fuktig luft og raskere bringer innholdet i kok. Så skal avtrekksviften kjøre mindre. Har du ikke et lokk som passer, kan en tallerken brukes som lokk.
* Damp grønnsaker møre i en grønnsaksinnsats, hvis du likevel har en kokende gryte på komfyren.
* Du kan også koke forskjellige grønnsaker i en og samme gryte ved å tilsette grønnsakene litt etter litt – rotfrukter først og de tynne, sprø grønnsaker til slutt.
* Bruk kokeplate mer enn ovn, når det kan la seg gjøre. Det kan spare opp til 70 % av strømmen.
* Sørg for at gryte og kokeplate passer sammen. Kokeplaten skal heller være for liten enn for stor.
* Bruk gryter og panner, som er flate i bunnen. Bring maten i kok ved høy varme og skru så ned.
Mikrobølgeovn
* Mindre porsjoner grønt kan med fordel kokes i en mikrobølgeovn.
* Varm små porsjoner mat i mikrobølgeovnen mer enn i en gryte.
* Kok f.eks. en porsjon havregrøt direkte i en dyp tallerken. Ta ut grøten og rør et par ganger i løpet av koketiden.
* Smelt smør og sjokolade i mikrobølgeovnen.
Vanlig ovn
* Utnytt ovnens for- og ettervarme. Spar 10-25 % ved å sette maten i kald ovn og slukke 5 -10 min. før tid.
* Tilbered flere ting av gangen i ovnen og tin opp maten først. Dermed kan du spare henholdsvis 60 % og 30 %.
Kjøleskap
* Det skal være max. ‘+’ «+» KC @CO 5° i kjøleskapet. Du kan måle temperaturen ved å stille et lite termometer inn i et glass med vann. La glasset stå til neste dag.
* Tø mat opp i kjøleskapet, så du utnytter kulden fra den frosne maten.
Fryser
* Det skal være -18° i fryseren. Hvis du senker temperaturen mer, koster det 2-5 % for hver ekstra grad.
* Avrim fryseren jevnlig. Dermed sparer du på energien og forlenger kompressorens levetid.
På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.
Mer om: Klimatips på kjøkkenet
Selv om det ofte er hovedfokus å redusere CO2-utslipp fra bilkjøring og industri, kan også små endringer i hverdagen, som på kjøkkenet, bidra positivt til å bekjempe klimaendringene. Nyere forskning viser flere tiltak som kan virke gunstig for klimaet.
Ingen kan nekte for at matlaging er en viktig del av hverdagen vår. Ikke desto mindre kan den energien som brukes til å varme opp mat påvirke klimaet. Ved å bytte ut gamle og ineffektive hvitevarer med energieffektive alternativer kan du drastisk redusere strømforbruket. Større energieffektivitet betyr også mindre utslipp av klimagasser.
Videre kan også reduksjon i matavfall bidra betydelig til klimaet. Dette kan gjøres ved å planlegge måltidene nøye, samt å bruke matvarer før de går ut på dato. Kasting av mat genererer store mengder klimagasser og det er derfor avgjørende å minimere dette avfallet. Oppbevar heller restemat i kjøleskapet til neste dag.
Kjøttforbruket vårt har også en stor innvirkning på klimaet. Ved å velge vegetariske eller veganske alternativer til noen av måltidene kan man betydelig redusere sitt eget klimaavtrykk. Dette kan virke skremmende for noen, men det finnes mange smaksrike vegetar- og veganerretter å velge mellom.
Å benytte lokale, sesongavhengige produkter, er en annen klimavennlig handling. Dette kan redusere CO2-utslippene betydelig, ettersom det kreves mindre transport og oppbevaring av matvarene ved å bruke de lokale alternativene. På kjøkkenet er det mange aspekter å ta hensyn til for en mer klimavennlig hverdag. Vi har alle et ansvar for å redusere klimautslippene, og små endringer på kjøkkenet kan også være et skritt i riktig retning. Målet er å etterlate en sunn og trygg planet for fremtidige generasjoner.