500 gr. mandler
500 gr. melis
3-4 eggehviter
2 ss. hvetemel
Mandlene males og blandes med melis i en kasserolle (ikke jerngryte).
Elt inn 2 av eggehvitene (upiska).
Varm deigen så i kasserollen over middels varme, og rør inn resten av eggehvitene (upiska).
Elt godt hele tiden. Deigen er klar når du såvidt brenner deg på fingeren.
Pakk den godt inn i plast eller folie, og la den kjølne litt.
Trill så fingertykke pølser, eller mal den med kjøttkvern med egen hullskive og trill litt på dem med hendene etterpå.
Spray formene godt med formfett, og fyll dem med pølsene. Skråskjær ved skjøtene og klem lett til.
Sett kransekakeformene på stekeplater.
Steketid: 210 grader, 12 minutter, nederste rille.
Når kransekakeringene er ferdig stekt og tas ut av ovnen, lar du dem ligge litt før de tas ut av formene.
Gi formen et godt dunk, så løsner ringen lettere.
Eggehviteglasur (slyng):
1 eggehvite
ca. 4 dl melis
2 ts. sitronsaft eller eddik
Eggehvite, melis og sitronsaft eller eddik, piskes godt med mixmaster. (Pisk ca. 15 minutter.)
Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksakmønster på hver ring etterhvert som kaken settes sammen.
Kransekaken kan med fordel fryses, enten før eller etter den er satt sammen.
2 ss hvetemel. Hva skal det brukes til ?
Kan de overstekte kakene skyldes at 210 grader er temperatur for «vanlig» ovn uten varmluft. Bruker du varmluft er tommelfingerregelen at du må senke temp ca 20 grader
Det er første gang jeg lager kransekake, å ja de hever seg litt som de andre sier. Men jeg fikk ikke noe problem med det og de var gode, lyse og fine 🙂 har ikke fått annet en overraskende åh mmmmh ^^, til de.. Tilogmed ungene likte det kjempe godt! Å hvor ofte får man skryt og barn som liker kransekake? Ikke ofte spør du meg! Kommer antagelig til å bruke denne på nytt 😉
Jeg er glad jeg lagde en liten test-porsjon først! Ringene hevet seg i ovnen, og satt fast i hverandre. Jeg sjekket de etter ti minutter i ovnen, da var de allerede veldig brun på toppen. Da jeg tok de ut av formene, så jeg at de var svartsvitt på bunnen! Kan kanskje prøves igjen, da med tynnere ringer, lavere temperatur, og stekes midt i ovnen.
Denne oppskriften var ikke noe særlig. kransekake »pølsene» hevet seg og vokste inn i hverandre.