Lage tofu

Ingredienser
1. Legg 2,5 dl soyabønner i bløt i 1 liter vann i 12 timer. Dersom bønnene får stå lengre enn 12 timer i romtemperatur, surner de lett. Hell vekk vannet og skyll bønnene godt. 2. Kjør bønnene i en hurtigmikser. Sett til 2 dl vann i to porsjoner. Bland bønnene godt så det blir en glatt puré. 3. Kok opp 1,8 liter vann i en stor kjele. Hell soyapureen i det kokende vannet. Rør hele tiden fra bunnen med en treskje mens væsken koker opp. Væsken koker lett over. Dra vekk kjelen når skummingen begynner. 4. Fukt et håndkle og legg det i et dørslag. Hell soyamelken gjennom håndkleet og ned i en mugge el.l. Press ut så mye melk gjennom håndkleet som mulig med en treskje. Åpne håndkleet og sett til ytterligere 3 dl kokende vann og fortsett å presse væske ut av soyabønnemassen.
Tilberedning
5. Skyll kjelen godt i kaldt vann. Hell soyamelken i kjelen og la melken koke på svak varme ca. 7 min. Pass godt på så ikke melken koker over. Deretter er melken ferdig til bruk. Den holder seg 4-5 dager i kjøleskapet. 6. Når en skal lage tofu, løser en opp 1 1/2-2 ts nigari eller 2 1/2-3 ss sitronsaft eller 2-2 1/2 ss eplevineddik i 3 dl varmt vann i en mugge. (jeg bruker eplevineddik) 7. Trekk deretter kasserollen med soyamelk til side og rør raskt om med en treskje fra bunnen 5 ganger til ene siden, stopp deretter melkens bevegelse med skjeen. Hell forsiktig i 1/3 av eplevineddikvæsken over hele melkeflaten. Sett lokket på kjelen og la melken stå og yste seg i ca 5 min. Løft lokket og rør forsiktig i ostemassen som flyter rundt i den gule mysen. Hell resten av eplevineddikvæsken der hvor soyamelken ikke har ystet seg. 8. Ta opp ostemassen ved hjelp av en hullsleiv, og legg den i et tøystykke (i dørslaget). Brett kantene av tøystykket over tofuen og press sammen ostemassen. Legg en skål over tofuen med noe tungt oppi. La tofuen ligge i press 20-30 min. avhengig av hvilken konsistens en ønsker.

Mer om emnet: Lage tofu

Tofu er en av de mest populære soyaproduktene verden over, spesielt blant vegetarianere og veganere. En utrolig kilde til protein og lav i fett, lager mange mennesker det hjemme i stedet for å kjøpe det ferdig i butikken. Her er en trinnvis veiledning for hvordan man kan lage hjemmelaget tofu.

Fremgangsmåten for å lage tofu er overraskende enkel: alt du trenger er soyabønner, vann og et koaguleringsmiddel. Man kan starte med å suge soyabønnene over natten slik at de bløtgjøres ordentlig. Etter bløtlegging bør man male soyabønnene, for eksempel i en food prosessor, og sil deretter massen for å få soymelken. Dette er den første og viktigste trinnet i hele prosessen av tofutillaging, så sørg for at du får mest mulig soymelk ut av bønnene.

Deretter er det på tide å tilberede soymelken ved å koke den på lav varme. Øk temperaturen gradvis i løpet av noen minutter, og pass på at melken ikke koker over. Etter å ha kokt soymelken, la den avkjøles en stund før du tilsetter koagulatoren din. Det fins flere koaguleringsmidler du kan bruke, men det mest vanlige er nigari eller sitronsyre. Bruk proporsjonene som instruert på koaguleringsmiddelemballasjen, da for mye kan gjøre tofu smaken bittert.

Når koaguleringsmiddelet er tilsatt, røres soymelken forsiktig til den begynner å skille seg. La blandingen sitte i noen minutter for å tillate full koagulering. Deretter vil du begynne å se den solide massen som er tofu. Separer den faste massen fra væsken ved hjelp av en osteklut eller et tofu presse for å presse ut all overflødig væske.

Når du har presset mesteparten av væsken ut, la tofublokken sitte i pressen i cirka 15 minutter. Dette vil sikre at all overskytende væske er drenert ut og tofu er fast nok til å bli brukt i matlagning. Nettopp laget tofu kan oppbevares i en beholder med vann i kjøleskapet i opptil en uke. Pass på å bytte vannet hver dag for å holde tofuen frisk.

Å lage tofu hjemme er ikke bare enkelt og økonomisk, men tillater deg også å tilpasse konsistensen og smaken til dine preferanser. Videre er hjemmelaget tofu ikke bare sunnere, men gir deg også en dypere forståelse og mer respekt for matlaging prosessen. Lykke til med tofumatlagingen!.

2 kommentarer om “Lage tofu”

  1. Hei. Detta skal prøvast. men den bønne massa du blir sittande igjen med. kan den brukast til noe

Legg igjen en kommentar