Lapper

Ingredienser
4 dl hvetemel 3 dl melk 5 egg 1/2 dl sukker 3 ss smør 1/2 ts salt 1 ts bakepulver
Tilberedning
Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne eller på takke. Snu dem når røren er stivnet på overflaten (etter ca. 1 minutt).

Mer om emnet: Lapper

«Lapper» er en populær matrett i Norge – hvor de er omtrent som pannekaker, men tykkere og vanligvis laget i mindre størrelser. Opprinnelig var lapper en matrett blant samene, men med tiden har det spredt seg over hele landet og er blitt en del av mange norske kjøkken. Lapper kan spises til frokost, lunsj, middag eller som en dessert.

Det finnes mange forskjellige varianter av lapper. Noen lages med gjær, mens andre lages med natron eller bakepulver. Ingrediensene som brukes kan variere alt etter smak og preferanser. Det er ikke uvanlig å bruke ingredienser som hvetemel, sukker, egg, melk og kardemomme. Å tilføye ingredienser som potet, ris, havre eller byggmel gir også en mer næringsrik lapp. Nylig har man begynt å eksperimentere med ulike typer melk som soyamelk og mandelmelk for å gjøre retten enda mer tilpasselig for ulike dietter.

Man serverer ofte lapper med brunost, rømme, sukker, syltetøy eller ferske bær. På det siste har det også blitt mer populært å servere lapper med sunnere tilbehør som gresk yoghurt, honning, nøtter, frukt eller bær. Dette gjør retten mer tilpasselig til den enkeltes kostholdsmønster og smak.

Lapper er blitt så populært at man i dag finner lapper i mange forskjellige versjoner. Det er vanlig å lage både søte og salte lapper, og de kan til og med være krydret for å passe til ulike typer måltid. Noe av hemmeligheten bak lappenes popularitet kan være allsidigheten, og det faktum at de er lette å lage. Lapper kan lages raskt og enkelt, og de kan til og med gjøres klare dagen i forveien.

Det blir stadig mer vanlig å arrangere «lapp-dager» hvor man lager en stor mengde lapper, og inviterer venner og familie til å dele måltidet sammen. Disse dagene gir en flott mulighet til å samle familie og venner rundt bordet, og å nyte et godt og hjemmelaget måltid sammen.

Lapper er en tradisjonsrik matrett i Norge som har klart å tilpasse seg det moderne Norge på en eksepsjonell måte. Fra å være en enkel og næringsrik matrett blant samene har lapper blitt en populær del av norsk matkultur, og ser ut til å bli mer og mer populær i tiden fremover.

21 kommentarer om “Lapper”

  1. KULTUR MELK TRÆNGA LAPPAH DETTA BLEIR JO MEIRA VAFLA SOM LINGNA PÅ LAPPA ?

  2. VIl ha Navn og Epost , D: Dessuten blir lapper mye bedre vis man tilsetter Kultur , melk , dette blir da mere vafler som ser ut som lapper ?

  3. Ca hvor mange lapper ble det? Hvor manger personer er den beregnet på? 🙂

  4. Veldig mye egg, vi hadde vondt i magen etter vi hadde spist lappene:-(

  5. Smager fantastisk! Ærgerligt at lapper ikke er mere udbredt 🙂 En hilsen fra Danmark.

  6. Prøv å følge oppdkrifta Helge, få gjerne hjelp av en voksen til å lese den for deg så blir de knallgode.

Legg igjen en kommentar