Ingredienser

DAG1

SKÅLLNING
250g fint rugmel (vi brukte fint sammalt rug)
30 g havsalt
500g vann (5 dl)

DAG2

RASKDEIG
50g gjær
125 g vann (1 ¼ dl)
400 g siktet rugmel

Tillaging
600g siktet rugmel
600 g hvetemel
375 g vann (3 2/3 dl )
150g solsikkeolje (1 ½ dl
210 g lys sirup

50 g smør til pensling

DAG 1
SKÅLLNING
Vei mel og salt i i en bolle. Kok opp vannet i en kasserolle og slå det kokende over melet. Arbeid deigen glatt med sleiv og dekk over med plastfolie. La deigen modne over natten.

DAG 2
RASKDEIG
Løs opp gjær i vannet, tilsett mel og skållning. Kna blandingen i 5 min. Dekk over med plastfilm og la heve i 60 min.

Tilberedning

* Til raskdeigen tilsettes melsortene, vann, olje og sirup. Kna deigen elastisk på lav hastighet i 15 min. Deig med siktet rugmel skal ikke arbeides med for lenge.
* Legg deigen i en lett innoljet plastdunk med lokk, la hvile i 60 min. Elt sammen deigen etter halvgått tid.
* Legg deigen på et lett melet arbeidsbord og del i fire like store deler. Form til fire runde boller og dekk til med kjøkkenhåndkle. La hvile i 5. min.
* Slå sammen bollene til fire korte brød. Smør en liten langpanne med mykt smør, pensle brødet meds mør og sett dem i langpannen. Stikk brødene med gaffel. Sikt over litt hvetemel.
* Dekk til med kjøkkenhåndkle og la heve til dobbel størrelse i ca 45 min.
* Sett ovnen på 250 grader.
* Sett inn brødene i ovnen og sprut på vann med en spruteflaske.
* Senk temperaturen til 200 grader etter 5 min. Etter ytterligere 10 min, luft ovnen ved å åpne ovnsdøra.
* Bak brødene i totalt 55-60 min. Kontroller at brødene er ferdige med et steketermometer (98grader).
* Ta ut langpannen av ovnen, del brødene og la de kjølne på rist.

Passer fint å fryse i plastpose.