Ingredienser:
4-6 poteter 1 løk Matzemel eller mel 1-2 egg Salt

Fremgangsmåte:
* Potetene rives på et rivjern. * Deretter må de hvile, tildekket med et fuktig kjøkkentørkle i minst en time. * Vannet presses så godt ut og de andre ingrediensene tilsettes. * Stekes på middels varme i stekepanne med olje.

Porsjoner: For 4 personer

Mer om Latkes

Latkes, også kjent som potetpannekaker, spiller en viktig rolle i jødisk kultur, særlig i forbindelse med feiringen av Hanukkah. Opprinnelig er latkes en rett fra Øst-Europa, men har siden blitt adoptert av jødiske samfunn over hele verden. Den solide potetretten med sine skarpe kanter har dype røtter i jødisk tradisjon, men legger samtidig vei for ledsagende delikatesser fra et stort antall kulturer.

Historisk sett, har latkes vært en sentral del av Hanukkah-feiring blant Ashkenazi-jødene siden midten av 1800-tallet. Poteter, som lett kunne lagres og brukes gjennom hele vinteren, ble da en praktisk ingrediens for en rett som kunne tilberedes med svært begrenset bruk av olje. Symbolikken bak bruken av olje er sentral i Hanukkah-tradisjonen, ettersom feiringen minnes mirakelet av tempelets evige lys som skal ha brent i åtte dager til tross for tilstrekkelig olje til bare en dag.

Selv om vi tradisjonelt ser latkes som en potetbasert rett, har ingrediensene variert gjennom tidene basert på tilgangen på matvarer i forskjellige geografiske regioner. Før poteter ble introdusert i Europa, ble latkes for det meste laget av ost. Men i dag kan latkes også være laget av en rekke andre grønnsaker, som gulrøtter, søtpoteter, squash, spinat og mer. Oppskriftene kan variere, men den grunnleggende metoden for tilberedning forblir den samme – rå ingredienser rives, blandes med et bindemiddel som egg og mel eller potetstivelse, formes til små, flate kaker og stekes til de er gyldenbrune.

Et vesentlig aspekt av å lage latkes er steking, som ofte gjøres i olivenolje, solsikkeolje eller annen vegetabilsk olje. Dette er et annet eksempel på bruken av olje som en symbolisk komponent ved Hanukkah-feiringen. Etter steking, serveres latkes gjerne varme og toppes med enten søtt eller salt tilbehør, som eplemos, rømme eller lox (røkt laks).

Det er viktig å merke seg at latkes ikke bare er begrenset til jødisk kultur. Beslektede retter kan finnes over hele verden, blant annet de tyske ‘kartoffelpuffer’, hviterussisk ‘draniki’, koreansk ‘gamja-jeon’ og mer. Slike internasjonale eksempler indikerer hvordan en enkel rett som latkes har transcendentert kulturelle barrierer og blitt en delikatesse verdsatt i mange kulturer.

Alt i alt, er latkes en kulturell skatt som gir oss et glimt av den rike og mangfoldige kulinariske historien til jødisk mat. Fra de enkle, rå ingrediensene til det ferdige måltidet, er latkes et perfekt eksempel på hvordan mat kan pleie tradisjoner, skape fellesskap og berike kulturell forståelse.