Blåskjell (til 4):
* 1 kg blåskjell
* 1/2 loff
* 1/2 hvitløksfedd
* 1 ss gressløk
* 1 ss persille
* 8 satayspyd
* 4 ss hvetemel
* 1 egg
* 4 ss olje
Selve suppen:
* 6 ss linser (grønne franske)
* 1 hvitløksfedd
* 1 sjalottløk
* 30 g løk i terninger
* 25 g gulrot i små terninger
* 75 g potet i små terninger
* 7 1/2 dl H-melk
* 4 dl mild blåskjellkraft (se over)
* salt og pepper
* frisk kjørvel
Blåskjell
1. Legg blåskjellene i rennende kaldt vann i 15-20 min. Skrubb og skyld godt.
2. Damp blåskjellene i tørr og varm panne med lokk, til de åpner seg (2-3 min).
3. Sil av kraften (skal brukes i suppen).
4. Rens skjellene, tre 5-6 skjell på hvert spyd. Resten av skjellene legges i suppen ved servering.
5. Lag brøkrumme med loff hvitløk og urter, legges til side på en tallerken.
6. Vend blåskjellspydene i hvetemel (rist av overflødig mel), så i pisket egg og til slutt i krydderbrøkummen.
7. Legg på kjøkkenpapir og sett i kjøleskap.
Suppe
1. Bløtlegg linsene i vann i ca 2 timer.
2. Kok grønnsakterninger møre i melk og blåskjellkraft.
3. Mos og sil eller server suppen som den er. Smak til med salt og pepper.
4. Kok opp suppen og pisk med visp eller stavmikser til suppen skummer godt.
5. Like før servering sprøstekes spydene i olje.
1. Fordel resten av blåskjellene i 4 tallerkner.
2. Legg i grønnsaksterningene
3. Ha suppe i tallerknene og pynt med frisk kjørvel.