London er et populært turistmål, også blant nordmenn, og folk fra hele verden strømmer til verdensmetropolen i hjertet av England. Alle med forskjellige forventninger og hensikter, og de færreste blir skuffet.

England har et vell av aktiviteter og severdigheter å by på, og stort sett den minste avkrok har minst en eller flere kuriositeter de kan vise frem. Gamle slottsruiner som forteller om fortidens storhet og nesten samme hvor man snur seg finner man minnesmerker fra landets mange tusen år gamle historie.

Mat er stort i London, men London har imidlertid betraktelig mer å by på enn bare mat og god drikke, byen er også hjemsted for flere store internasjonalt kjente fotballklubber, så hvorfor ikke kombinere en kulinarisk reise til metropolen med en god fotballkamp? Man kan faktisk gjøre begge deler samtidig, for de aller fleste puber med respekt for seg selv har en eller flere storskjermer hvor det vises fotballkamper, enten direkte eller i opptak, og da fortrinnsvis med den klubben puben ligger i nærheten av.

En av disse fotballklubbene er Tottenham – som spiller hjemmekampene sine på ikke ukjente Wembley Stadium, nesten i hjertet av London. Ikke bare er Wembley hjemmebane for Tottenham, selve stadion har flere restauranter og puber inne i selve anlegget, noe som gir en unik mulighet for å kombinere mat og fotball på en fin måte. Får man muligheten til å reise dit og oppleve Tottenham møte erkerivalen Arsenal vil man i tillegg til en særdeles spesiell fotballopplevelse også merke en atmosfære på tribunen man skal lete lenge etter.

Herlig med en fotballtur hit og se Tottenham

Dessuten er både engelsk fotball og tradisjonell engelsk mat alltid en god ramme rundt sosiale settinger, så å nyte begge deler er tilnærmet ubeskrivelig. Og så attpåtil i England.

Så er spørsmålet, skal man dra på matreise til England med innlagt fotballkamp, eller skal man kikke nærmere på en av de mange fotballturer med Tottenham som arrangeres og reise direkte til Wembley og ta utgangspunkt derfra?

Velger man en fotballtur, vil man få en pakkeløsning hvor det meste er inkludert. Reise, opphold og billetter til en eller flere fotballkamper, og så kan man heller oppsøke et av de utallige spisestedene på egenhånd når man først er der. Det vil være verdt det.

Når det kommer til de mer kulinariske opplevelsene har England og de britiske øyene generelt fått et forholdsvis ufortjent rykte. Dessverre, må man kunne si, for selv om retter som Haggish og blodklubb kanskje ikke høres som aller best ut, er det faktisk svært gode og smakfulle retter, bare de tilberedes som de skal gjøres. I England, og da helst på et autentisk engelsk kjøkken.

Enhver pub med respekt for seg selv har minst en tradisjonell engelsk rett på menyen, og da spiller det ingen rolle om den ligger langt ute på landet eller midt i sentrum av London. Porsjonene er rause og prisene lave, og går man inn i det med et åpent sinn er muligheten for å bli positivt overrasket så absolutt til stede.

Poteten er et viktig element i det engelske kostholdet, og man finner den igjen i en lang rekke retter. Shepherds Pie har den som topping, og for ikke å glemme de friterte utgavene i Fish and Chips. Begge retter som også finnes på regelmessig basis på stadig flere norske middagsbord.