De aller fleste av oss har vel på ett eller annet tidspunkt i livet spist en pølse i en eller annen form, enten i lompe eller brød, eller kanskje begge deler eller bare i hånden. Pølse har i en årrekke vært regnet som festmat nummer én, og enten det er snakk om bursdager eller 17. mai har en god pølse liksom alltid vært en tradisjonell del av festen. Pølsene finnes i mange former og fasonger, og de kan enten trekkes i varmt vann, grilles eller stekes, eller nytes kalde hvis man ønsker det. Tradisjonelt er de fulgt av enten ketchup eller sennep og noen foretrekker sine med sprøstekt løk til.

Typisk norsk pølse med tilbehør…
I Norge er nok det vanligste å servere pølsene varme, enten trukket i varmt vann eller stekt over enten grill eller på en stekepanne og deretter lagt i enten brød eller lompe. Mange pølsekjennere velger en kombinasjon med brød i bunnen, pølse og garnityr, og deretter en lompe på toppen. Lompe på toppen har mange fordeler, ikke minst den at man kan fylle på mye mere garnityr som for eksempel rekesalat og løk uten at det sklir ut over kanten på brødet. Bruker man store pølsebrød er det også mulig å legge i to pølser samtidig, slik at det blir et helt lite måltid ut av det.
Les også: Oppskrift på lompe og Tilbehør til pølsa
Det sies at kjært barn har mange navn, og pølse i forskjellig innpakning er ikke noe unntak. Pølse i lompe kalles ofte for pølse i svøp, fettrull i potetpizza, julegave og mange andre lokale varianter. I brød kalles den ofte for det noe ufine kuk i kano, eller utlagt tarm i vugge. Noen av disse kjælenavnene er ikke av en slik art at de ender opp på det offisielle menykartet, mens andre igjen utgjør unntakene. På Hedmarken har de for eksempel den berømte loffungen, som er en pølse stukket inn i et ekstra stort brød. En slags lokal utgave av den kjente monte frank pølsen med andre ord.
En pølse i brød med rekesalat kalles rekespesial, og denne nytes både med og uten lompe over, og den kan også ha både sprøstekt eller rå løk på seg. Ketchup og sennep er standard tilbehør. I den senere tid kan man få pølser med grovt brød og glutenfrie lomper også, men dette er ikke standard tilbehør og ofte må det bes spesielt om. De pølsekioskene som har dette er også flinke til å reklamere for det.
Skal man kjøpe pølse i utlandet, bør man være oppmerksom på at det er stor forskjell på pølse med brød, og pølse i brød. I Danmark får man for eksempel brødet ved siden av på en tallerken, og man må selv dyppe pølsen i både ketchup, sennep og eventuelt remulade eller majones hvis man ønske det. Bestiller man en pølse med brød og stekt løk, får man det hele hver for seg. Ønsker man seg så pølsen i et brød slik man er vant til i Norge må det spesifiseres spesielt, eller man kan bestille en hot-dog. Da får man pølsen i brød.