Matvarer kan være kostbart, spesielt om man er en familie på flere hoder. Det kan derfor være lurt å tenke alternativt for å spare penger. Det er miljøvennlig og ikke minst økonomisk å se etter muligheter for å bruke minst mulig penger og kaste minst mulig mat.

Vårt inntrykk er at veldig få nordmenn i dag, tenker på hvor mye penger de bruker på mat og hvor mye mat de kaster. De fleste tenker ikke på dette før de havner i gjeldsproblemer eller noe alvorlig skjer så de er nødt til å tenke økonomisk.

1. Konteinerdykking (dumpster diving)
Et dykk i konteineren er nesten luksus i disse dager. Etter det voldsomme fokuset fra flere hold på denne trenden for noen år siden så har de aller fleste konteinere blitt lukket. Det er heldigvis fortsatt noen steder hvor de ikke låser, så det er absolutt verdt å sjekke butikkene i ditt nærområde.

Hvis man finner en konteiner så er det som regel mye godt man kan spise som kjøtt, grønnsaker og er man riktig heldig så kan man få en 3 retters fra et dykk.

Dette er ypperlige ingredienser som du kan lage verdens billigste mat og kanskje beste. I Oslo er det faktisk en restaurant av det svindyre slaget som faktisk kun lager mat av rester. Sjekk ut menyen her. 

2. Sanking 
Fisken finner du ut i havet eller i innsjøen. Bær, sopp og epler ut i skogen. Det er faktisk ikke grenser for hva du kan sanke inn ute i det fri. I tillegg til at dette er helt gratis så er det en veldig fin tradisjon og opplevelse, samt at du får god trim.

3. Kjøp det som er på salg
Før så kastet man mye mat nå prøver butikkene i mye større grad å selge denne til redusert pris. Hvis du er litt tidlig ute på butikken så kan du gjøre noen gode kjøp på fisk, kjøtt og grønnsaker. Butikkene har ofte egne frysere og kjøledisker hvor de legger varer som har gått ut på dato, eller nærmer seg best-før dato.

4. Gå direkte til slakteren, fiskeren eller bonden 
Det er ikke mange som gjør dette, men dette er en helt fantastisk måte å kjøpe råvarer på til en billigere pris. Hvis du går direkte til kilden så vil du garantert få mye mer og bedre varer for pengene dine enn du får i butikken. Dette gjelder kjøtt, egg, poteter, fisk og stort sett alt du måtte tenke deg.

5. Kjøp mat på nettet
Det finnes i dag mange nettbutikker som selger mat til norske forbrukere. Flere av dem kan holde veldig lave priser fordi de selger mat som kommer fra overskuddslagere eller matvarer med kort holdbarhet. I tillegg til at de kan ha lave priser så kjører de, noen ganger, spesialkampanjer hvor de gir ut rabattkoder og bonuser til tilbakevendende kunder. Å kjøpe mat på nettet sparer deg ikke bare for penger, men også tid. Du trenger ikke å fysisk kjøre til butikken for å handle, men du får varene levert hjemme på døra.

Det finnes mange muligheter til å spare penger og få bedre råvarer samtidig. Det er bare å sette i gang for å se hvilke muligheter som er enklest for deg!