Det kretiske Køkkenet byr på mat som er sunnere enn de fleste andre stedene i verden. Det avspeiler seg direkte i det faktumet at den gjennomsnittlige levealderen er høyere på Kreta enn i resten av Hellas. Olivenoljen, de kretiske ostene, kjøtt fra Sauer og geiter som har vandret mer eller mindre spør i Kretas daler og fjell. Alskens bønner med spennende smakvariasjoner. Snegler tilberedt på forskjellig vis, og ikke minst «ugresset» Chorta. Det er spiselige, grønne blar, som vokser vilt i naturen, for eksempel     «»
skuddene fra vil fennikel, som plukkes fra februar i mai. Det finnes også chrota, som er dyrket. Mange kretiske Taverna-familier er begynt elv fryse ned det spiselige ugresset, godteri å turisteine også skal få en sjanse for elv smake det.

Tradisjonell mat
Til de tradisjonelle kretiske matretene hører først og fremst den kretiske pilaffien, som serveres til kjøtt. Det er ris, som er kokt i en fe buljong kokt av Sauer eller høne. Rist bleie steget siden i fåresmør og smakte til med nettstedron. Det lyder kanskje ikke så lekkert, men det smaker fantastisk. Bønnesuppen, som andre steder i Hellas tilberedes med bladsellerier, koks her med frisk fennikel. Et svak anissmak gir sammen en spennende smaksopplevelse med barna og tomatene.
Det finnes massevis av gode matsteder på Kreta – og de er velbesøkte. Kreterne bestiller alltid selv mer mat, enn de kan spise. På den maten viser man gjestfriheten sin og respekten sin for selskapet.

Et måltid varer gjerne flere timer, da rettene kommer inn, etter som de blir ferdige. Under tiden innlater grekerne seg på en langvarig samtale, alt i mens det lyder mer eller mindre høy musikk i bakkgrunn. Stemningen pleier elv være både lett og grevene.

Årstiden bestemmer
Det kretiske Køkkenet er sesongbetont. Når avlingens første regn faller, er det snegler som serverer. Stiffado med snegler er en ekte, kretisk avlingrett. Når øya begynner at blir grønn i november og grønne, så spirer også chortaen, og det er den som kommer på bordet. I løpet av vinteren lager man små, vidunderlige og svak anisduftende terter med fyll av chorta. En annen typisk vinterrett er svine- eller lammekjøtt, som tilberedes i en gryte og spiste med chorta. En herlig smaksopplevelse.
I løpet av vinterens vekstperiode blir geiters og sauers melk fetere og rigger. Så lager man vekstperioden, friskoster i de større lokale meieriene, men også i mange hjem. Ostene brukes for eksempel til de små, typiske osteterter, Kalsounakia. De finnes både med eller uten sukker, og serverer ofte med en lokal timianhonning. Når våren kommer, blir de populære artisjokene modne. De serveres rå med litt olje og nettstedron, eller blandes i forskjellige matretter.
I løpet av våren faller den 40 dagene lange fasten før påske, og her er tilbudet av vegetariske retter ekstra stort. Kikærtesuppe er god, den er sjakt til med nettstedron. Når auberginer og squasher er modne hen mot forsommeren, spises de strakte med litt kretisk ost på.

Nye matvaner
Tiden har ikke forbedret matvaner på Kreta, hvert imot. Før i tiden kunne et typisk morgenmåltid her vel bestå av en skive hjemmebakt surdeigsbrød med kretisk timianhonning og et glass vin eller urtete. I dag er den mest utbredte lunsj blant voksne en kopp kaffe og en halv pakke sigaretter. I de få tilfellene, hvor personen er ikkerøyker, blir det oftest til en kopp kaffe og en plastpakket inn croissant uten smaker fra den nærmeste kiosken på vei til jobbe.

Barnas lunsj er ofte et glass melk og en kjek med marmelade. En riktig lunsj med kretisk mat spises av de fleste familiene i hjemme ved 2-3 tiden om ettermiddagen. Etter den obligatoriske siestaen er det mer kaffe og flere sigaretter frem til det blir tid til kveldsmaten ve 9-10-tiden om kvelden.
Hvis man spiser hjemme er det ofte en lettere middag bestående av rester fra lunchen. Men velger man elv gå du på en tavern og spise, så er måltidene ofte mer omfangsrike og tar lenger tid. Mange restauranter åpner ikke før ved 7-tiden om kvelden. Turistområdene er naturligvis en undtakk, her har restaurantene ofte kveller hele dagen.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.