Hellas er kjent for sin moussake, men i Tyrkia, balkanstatene og i midt-østen er det også vanlig med moussaka. Ordet mousska kommer opprinnelig fra arabisk og betyr «avkjølt». Standarden, som er gresk, er å lage moussaka i tre lag. Det finnes mange variasjoner av moussaka, mange uten saus og andre med forskjellige typer grønnsaker. Vegetarversjoner av moussaka er en god variant og er populær blandt vegetarianere.

Ingredienser
Kjøttsaus:

500 gr. kjøttdeig

1 ss. olje

1 løk

1 dl. tomatpurè

1 dl. vann

(1 grønn paprika)

1 bunt persille

1 ½ ts. salt

¼ ts. pepper

2 ts. timian

(el.1 ts.oregano)

1-2 hvitløksbåter

½ ts. kanel

Ostesaus:

2 ss. margarin

3 ss. hvetemel

2-3 dl.melk

1 dl. yoghurt

2 egg

½ ts. salt

2-3 dl.revet hvit ost

ca. 300 gr. poteter

Tilberedning
Varm oljen i en gryte og brun den hakkede løken. Tilsett kjøttdeigen og la den surre til den har skiftet farge.

Bland i hvitløk, tomatpurè, vann, paprika, hakket persille og krydder, og la kjøttrøren surre under lokk ca. 10 minutter.

Smelt margarinen til ostesausen. Rør inn hvetemel, og spe med melken. La dette koke 2-3 minutter.

Tilsett så yoghurt og egg. Rør godt og pass på at det ikke koker nå. Bland i revet ost og smak til med salt.

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Legg halvparten av potetene i et smurt ildfast fat, og fordel halvparten av kjøttrøren over. Tøm litt av ostesausen over. Legg resten av potetene og deretter resten av kjøttblandingen over. Dekk med resten av ostesausen.

Legg lokk eller folie over.

Sett formen i ovnen i 200 grader, ca. 1 time. Fjern lokket (folien) etter ½ time.

Server evt. pariserloff til, eller grovbrød. Godt tilbehør er tomatsalat eller Feta-salat.