Naan

Ingredienser:
2,1 dl melk 1 1/2 ss sukker 25 g gjær 600 g hvetemel 1 ts salt 2 ts løkfrø 2 ts bakepulver 4 ss olje 2 1/2 dl yoghurt

Tilberedning:
Lunk melken til 37 grader. Tilsett halvparten av sukkeret og gjæren. La det stå 20-25 minutter. Ha melet i en bolle. Ha i resten av sukkeret, salt, løkfrø og bakepulver. Bland godt. Ha i olje, yoghurt og melk og bland sammen. Kna i 10-15 minutter, til den er glatt. Hell 1 ts olje i bollen og det samme over deigen. Dekk med et fuktig klede og la heve 1 -1 1/2 time. Varm ovnen til 275 grader (grillfunksjon). Del deigen i 10 emner som rulles til en kule og kjevles til en tåreformet leiv ca 1/2 cm tykk. Legg på stekebrett. Stek 2 min til den blåser opp. Snu og stek 1/2 minutt til. Oppbevar under fuktig klede eller i aluminiumsfolie til den skal spises.

Mer om: Naan

Naan er et uferdiget brød som er dypt rotfestet i Sør- og Sentral-Asiatisk matlaging, spesielt i land som India, Pakistan og Afghanistan. Naan er faktisk et persisk ord som betyr brød, noe som antyder dets iranske opprinnelse. Imidlertid har bruken og anvendelsen av naan spredt seg til forskjellige deler av verden, og i dag har den blitt et integrert element i det globale kulinariske landskapet.

En unik trekk ved naan er dens mange variasjoner. Brødet kan lages i en hel rekke flotte, smakfulle variasjoner, avhengig av regionen og kulturen det er tilberedt i. I India, for eksempel, vil du finne ‘Peshawari naan’ som er stappet med tørket frukt og nøtter, og ‘Keema naan’, stappet med krydret kjøtt av lammekjøtt. Det er også ‘Kulcha naan’, en mer robust versjon som inneholder lag av smør og er fylt med poteter eller cottage cheese.

Tilberedningen av naan er også unik. Tradisjonelt blir naan-brød laget i en tandoor, en slags leireovn, hvor deigen klistres fast på innsiden av den varme ovnen. Den høye varmen fra tandooren gir naan-brødet en sprø utside, samtidig som det holder seg mykt og luftig på innsiden. Denne metoden gir naan sin karakteristiske overflate med bobler og litt brente flekker.

Programmet bak naan går også utover bare kulinariske prakt. Brødet har en hellig betydning i mange deler av verden, og er ofte brukt i religiøse ritualer og feiringer. For eksempel, i Sikhismen, er naan brukt som en del av et fellesskaps- eller ‘Langar’ måltid, som serveres til alle uavhengig av deres sosiale status.

Sammenlagt, naan er mer enn bare et brød. Den representerer historiske, kulturelle og sosiale tradisjoner fra mange forskjellige kulturer og samfunn. Og med sin deilige smak og tekstur, er det ingen overraskelse at den har blitt et populært tillegg til spisebord over hele verden.

Legg igjen en kommentar