En ting vet jeg om det norske klimaet, og det er at på min kropp virker den veldig forskjølelsefremmende. Regn, sludd, kulde, varme, alltid våt, for varm, eller for kald.

Og nesa renner og halsen klør støtt. Ikke så mye som regel, at det slår meg ut, men irriterende nok for det. Og ting som irriterer meg tar jeg på alvor. Spesielt hvis det kan løses med noe som innbefatter mat.

De dagene jeg våkner og det kjennes ut som jeg har sovet med alt for trangt slips, er det bare en ting som hjelper og det er varme supper. Vi snakker jo tross alt om en hals som nekter alt av fast føde å passere gjennom spiserøret.

forkjolet-matSterk suppe er det som gjelder. Gjerne en minestronesuppe med sterke innslag av chili og hvitløk. Nå er det jo ikke mitt største ønske å tilbringe tiden med oppkapping og tilberedning av suppe fra scratch, når det man egentlig har lyst til er å ligge i sengen og klø innsiden av halsen med en stålbørste. Så til slike anledninger har jeg gjerne noen suppeposer på lur i medisinskapet. En passe dæsj med chili og hvitløk blir hakket opp i små biter før de blir slengt oppi. En passe dæsj tilmåles utfra størrelsen på pannas svetteperler. Nytes varm.

Mange sverger også til en stor kopp vann med ingefær eller varm melk med honning. Gjør godt for halsen det også, men dessverre ikke så godt på sulten. For selvfølgelig er det sånn med meg at min type forkjølelse ikke virker inn på matlysten. Hadde den enda gjort det så hadde det hvert noe nytte i en forkjølelse. Men nei da, matlyst og kosevekt holder seg konstant i beste fall. I verste fall på oppadgående.

Forebygging er undervurdert. Og det bør ikke være slik. Her tar jeg ansvar. Kjenner jeg at det er en forkjølelse i anmarsj så er jeg på vakt med en gang. Trenger ikke å kjenne det en gang. Holder lenge med den minste anelse eller mistanke. Ofte trenger jeg ikke det en gang.

Da trår jeg nemlig til forebygging etter løkmetoden. Elsker løk. Nydelig smak og full av vitaminer. og andre ting som er bra for kroppens indre liv.

To skiver fersk loff, eventuelt pariserloff eller bagett delt på langs, smøres med litt godt smør. Store skiver rå løk fylles på i anselige mengder og toppes med en runde kaviar av helt vanlig type. Den andre loffskiva legges på toppen, slik at man får et godt håndgrep rundt det hele og så er det bare å nyte det hele så godt man kan. Nydelig. Men vær litt oppmerksom på at ånden din kan bli litt anstrengt, så ikke pust på noen. Men det skal du jo ikke gjøre uansett. Du er jo tross alt i ferd med å bli forkjølet.

Om det hjelper? Vet ikke. Forkjølelsen blir ikke noe verre i hvert fall.

Hva putter du i deg forresten når du kjenner baseluskene nærmer seg?

Skrevet av Per Sibe