Ingen over, ingen ved siden er nå min mening når det kommer til Beef Jerky og man skal velge snaks til turbruk.  Bytter for den saks skyld lett bort potetgull og peanøtter hjemme på lørdagskvelden også for en pose Beef Jerky. Lett.

Nå snakker jeg ikke om den du får kjøpt ferdig på bensinstasjonen til kroner to og en halv formue for en smaksprøve, selv om den er god den også. Nei, nå snakker jeg om den du lager selv. Og det er ikke så vanskelig. Krever bare litt ingredienser og enda litt mer tålmodighet.

beef-jerkyBeef Jerky kommer opprinnelig fra Inka indianerne i Sør-Amerika og het opprinnelig ch’arki som betyr å brenne kjøtt. Lang holdbarhet og lite volum (vannet tas jo ut av kjøttet) gjorde den til en fantastisk energikilde på lange utmarsjer. Noe den fungerer som den dag i dag hører jeg dem sier. Slike som driver med lange utmarsjer du vet.

Det meste av kjøtt kan brukes, men okse og vilt ligger nok mitt hjerte nærmest. Jeg liker også å røkbehandle dem, noe som jeg gir det hele en ekstra smaksmessig opptur. Og så er jeg så heldig at jeg er innehaver av en slik liten røkeoven eller smoker som de kaller det over i cowboyland. Så det passer jo bra. Men Jerkyen kan du også lage i stekeovnen.

Som sagt så kan det meste av kjøtt brukes. Ofte bruker jeg rett og slett en pose eller to med reinsdyrskav. Fullt brukbart, men som regel blir bitene litt små. Når vannet tørkes ut så krymper jo kjøttet.

Så da en pent stykke ytrefileet av okse fanget mine øynes interesse her forrige dagen slo Beef Jerky trangen ned i meg. Kjøttstykket fikk bli med hjem hvor det ble skjært opp i tynne skiver. Et lite triks her er å vente til du nesten har opptint kjøtt. Eller legge det i fryseren til det er nesten frosset før du skjærer det opp (dersom det ikke var frosset i utgangspunktet). Da er det nemlig mye lettere å skjære kjøttet  i tynne skiver. Størrelsen er ikke så farlig, men tykkelsen bør være ganske jevn.

jerky-1Hadde lyst på jerkyen litt sterk og søt denne gangen. Og denne typen smak er det valg av marinade som styrer. Valgte en enkel løsning denne gangen. Som base for den ble et par poser med ferdig chili-marinade brukt. Et par, tre, fedd med hvitløk, finhakket må vite, havnet oppi den, sammen med en skje honning, en dæsj soyasaus og to dæsjer grillmarinade av typen Rays sweet BBQ sauce med hickory og brunt sukker. Smakte til med litt krydder og da øynene begynte å smårenne erklærte jeg marinaden som ferdig.

Så var det på tide å bade kjøttet. Forsiktig ble delikate tynne skiver senket i marinaden. Passet på at marinaden kom til på alle sider og dekket det hele, før det hele ble satt i kjøleskapet over natten. Dagen etter skulle det tørkes og røkes.

Skrevet av Per Sibe

Les mer om tørkingen og røkingen i neste innlegg her.