Avsluttet forrige gang ved det tidspunktet da kjøttet til Beef Jerkyen havnet i kjøleskapet for marinering over natten. Det å følge med på kjøtt som marineres er vel omentrent like interessant som å følge med på maling som tørker, så natten gikk med til soving. Dog vendte jeg kjøttet en gang i marinaden før sengetid og en gang rett etter ståttopptid.

jerky-1En seksten timer etter at marinaden og kjøttet hadde blitt ett, orket jeg ikke å vente lenger. Kunne sikkert ha ventet noen timer til, men tok sjansen. Forsiktig ble ett og kjøttstykke løftet opp fra marinaden og brettet pent ut på en stekerist. Her kan et lite tips være å ha noe under risten for husfredens skyld. Det er ikke alle koner som skjønner nødvendigheten av dryppende marinade over hele kjøkkenet. Uansett hvor godt du måtte synes det lukter.

Som tidligere nevnt er jeg oppsatt med en amerikansk røkeovn ute i hagen, og den hadde jeg allerede fått god fyr på. Hadde bestemt meg for at dagens omgang med snaks skulle røkes over hickory. Så en god porsjon trevirke i flisform av nevnte type var bløtlagt og varmet opp .

La nå ikke mangelen på røkovn stoppe deg i produksjonen av denne matretten. Du kan veldig godt bruke stekeovnen du allerede har.

Temperaturen er det viktigste. Jerkykjøttet skal bare tørkes. Ikke kokes. Og får å få til det bør ikke temperaturen overstige 50C . Og det kan være litt vrient å få til i stekeovnen. Klarer du ikke å få temperaturen så lav, så er et triks å la døren til stekeovnen stå litt på gløtt. Skaftet på en tresleiv eller noe annet egnet, kan være lurt å sette i døråpningen. Sparer deg fort for velment hjelp fra hjelpsomme familiemedlemmer mens du er ute å går tur med hunden. Med den tresleiven stikkende ut av komfyren bør du ha sendt ut et hint om at døren står på gløtt med din viten og vilje og skal ikke lukkes. Jevnest mulig temperatur er heller ikke uviktig

For noen turer med hunden rekker du mens denne maten blir ferdig. Fra åtte timer for de tynneste skivene og opp til tolv for de du ikke hadde fått like tynne i skjæringa. Igjen minner jeg på at jerkyskivene bør skjæres med så jevn tykkelse du klarer å få til. Tynne skal de være også.

Når kjøttet er veldig mørkt (har da vært innom rødt) så er det på tide å sjekke dem. Stein harde skal de være, men samtidig skal det være mulig å bøye dem uten at de brekker.

Harde men seige får bli fasiten

Dette er mat som har lang holdbarhet og smekk fulle av proteiner. Kjempebra turmat.

Bare en liten advarsel på tampen:

Smaken er faktisk så god, at det å få de til å overleve helt frem til en eventuell tur er et problem i seg selv. Men de er gode hjemme også.

Skrevet av Per Sibe