Koking av egg regnes vel av de aller fleste som en høyst triviell oppgave, hvor man simpelthen bare legger hønseegg i kokende vann, og lar dem ligge akkurat så lang tid det tar å får dem i den konsistensen man ønsker seg. Være seg bløtkokte, smilende, eller hardkokte, er det kun et spørsmål om tid. Men hvor lenge skal de egentlig koke for å bli akkurat som man ønsker det?

Vil man ha eggene sine riktig bløtkokte, skal de legges i kokende vann, og koke i rundt 60 sekunder. Da får man rennende plomme, og knapt stivnet eggehvite. Ved to minutter får man noe fastere plomme og hvite, men fortsatt rennende, og ved tre minutter blir egget smilende, det vil si fast eggehvite og eggeplomme med flytende kjerne. Seks minutters koketid gir hardkokte egg, men plommen er fortsatt litt myk i konsistensen, og ved ni minutter eller mer, blir også plommen hard.

Det er viktig å merke seg at disse tidene er veiledende, og varierer en del avhengig av størrelsen på eggene, og hvilken temperatur de har når de legges i det kokende vannet. Best resultat får man hvis eggene er romtempererte før koking, og vannet er litt under kokepunktet (ikke fosskoker).

Man kan også legge eggene i kaldt vann og la dem varmes i takt med vannet, da er de som regel bløtkokte like før vannet begynner å koke, smilende når vannet fosskoker, og hardkokte når de begynner å sprekke. Merk at dette forutsetter romtempererte egg i utgangspunktet, og også kun er veiledende.