Dette er tilsetningsstoffer
Ved mange produkter er tilsetningsstoffer nødvendig, spesielt dersom de er avhengige av god holdbarhet, og for eksempel skal fraktes over lengre tid. Grunnene til at man bruker tilsetningsstoffer i matvarer kan være flere, men først og fremst er det for å gi produktet et bedre utseende når det skal stå i display i butikk. Videre så kan det være for at holdbarheten skal være bedre, eller at det skal overleve den lange frakten. Tilsetningsstoffer blir definert med et E-merke, som egentlig bare betyr at dette stoffet har blitt godkjent for bruk i EU-land. Kodene deles inn i forskjellige avdelinger, avhengig av årsaken til at de har blitt brukt i produktet. Du har helt sikkert sett på produkter som E220, eller E150 – eller E-1442, som er for Hydroksypropyldstivelsesfosfat. Det sier deg nok ikke så mye, men det er altså et tilsetningsstoff. Det finnes grenser på hvor mye tilsetningsstoffer man kan bruke i råvarer, rett og slett fordi at det er bevist at for mye av disse kan være skadelig for mennesker. Selv om det er forsket mye på feltet, så har det vært vanskelig å gi noen definitive tall på hvor skadelig det kan være. Men det er bevist at tilsetningsstoffer i for stor grad kan være kreftfremkallende, samt bidra til dårligere helse og andre sykdommer. Du vil vel helst være på den sikre siden?Spis økologisk!
Hvis du kjøper et produkt som er dyrket på en økologisk måte, så kan du være sikker på at du ikke får i deg disse potensielt skadelige stoffene. De fleste er nemlig forbudt i økologisk gårdsdrift, inkludert fargestoffer, konserveringsmidler og aromastoffer, som alle er svartelistet. Noen få tilsetningsmidler er dog tillatt, men så lite som 10 prosent av alle konserveringsmidler kan brukes. Samtidig vil mesteparten av maten du kjøper som er merket med økologisk ikke inneholde noen stoffer som helst, fordi bøndene vil se råvarene sine så rene som mulig. Studier og forskning har også vist at det ikke bare kan være skadelig for helsa med for mye tilsetningsstoffer, men at mange også kan reagere allergisk på disse. Hvis du er opptatt av hva du putter i deg, så vi vil definitivt anbefale deg å se på «Ø»-merkede produkter neste gang du tar turen til dagligvarebutikken.Mer om: Økologisk mat har ikke tilsetningsstoffer
Økologisk mat er i stadig større etterspørsel ettersom flere og flere mennesker søker å leve sunnere livsstiler. En av de mange fordelene med økologisk mat er at de ikke inneholder tilsetningsstoffer. Dette er kunstige ingredienser lagt til mat for å forbedre dens smak, utseende eller holdbarhet. Avhengig av typen kan noen tilsetningsstoffer ha negative helseeffekter.
Økologisk mat blir produsert på en måte som ikke bare respekterer miljøet, men også ivaretar produksjonsprinsippene. I de fleste land følger økologiske bønder strenge forskrifter som begrenser bruken av syntetiske stoffer. Dette betyr at kunstige tilsetningsstoffer, for eksempel konserveringsmidler, fargestoffer og smaksforsterkere, ikke brukes i produksjonen av økologisk mat.
Således garanterer økologisk mat en hjelp mot overfloden av kunstige kjemikalier som ofte finnes i konvensjonell mat. Ved å unngå disse tilsetningsstoffene, kan forbrukerne nyte mat i dens mest naturlige tilstand. Dette antas å gi flere helsefordeler, for eksempel redusert risiko for visse kroniske sykdommer og bedre ernæringsprofil.
Videre unngår økologiske bønder bruk av syntetiske plantevernmiddel og genmodifiserte organismer (GMO). Dette er også grunner til at økologisk mat ikke inneholder tilsetningsstoffer. Økologiske bønder bruker også bevisste metoder for jordbehandling og dyrevelferd, noe som ytterligere minimerer behovet for kjemiske inngrep i matproduksjonen.
Til slutt, det er viktig å merke at ikke alle tilsetningsstoffer er skadelige, og noen kan til og med være nødvendige for bestemte diettbehov. Men hvis du ønsker å begrense inntaket av kunstige stoffer i mat, er økologiske produkter et godt valg. Det er alltid lurt å lese etikettene nøye for å vite hva du faktisk inntar, enten det er økologisk eller ikke.