Ingredienser
2 egg 2 ss vann en «klype» salt Det jeg har av skinke, ost eller annet. Tomater i skiver og brød ved siden av.
Tilberedning
Til en person pleier jeg å steke eggeblandingen nesten ferdig (uten kjøtt/ost) før jeg strør på resten av greiene og bretter den over. Med bare 2 egg blir den jo så tynn at det går greit å brette. Når jeg lager større omeletter gjør jeg på samme måte, men i stedet for å brette, så setter jeg panna under grillen i stekeovnen noen minutter. Da blir den ikke brent på undersiden og blir samtidig fast og fin på toppen.

Mer om Omelett

En omelett er en rett laget av egg som blir vispet sammen og så stekt i en panne. Denne matretten har en rik historie og mange varianter rundt om i verden. Det finnes uendelige muligheter til hva man kan putte i en omelett, noe som gjør den til en allsidig rett som kan tilpasses etter individuelle ønsker og preferanser.

Omeletten har sine røtter i Mellomøsten, nærmere bestemt i Persia. Den opprinnelige retten besto av egg som ble stekt sammen med honning, og senere utviklet den seg til å også inkludere kjøtt, fisk, grønnsaker og melk. Dette ble kalt «hūmāna». Siden har omeletten spredt seg til hele verden, med forskjellige regionale varianter og tilpasninger.

Det er flere teknikker for å lage den perfekte omeletten. En metode er å steke den på lav varme hele veien for å få den jevn og gyllen. En annen metode er å starte på høy varme, men så skru ned varmen etter hvert for å unngå overkoking. Noen foretrekker å brette omeletten, mens andre serverer den flat. Det er verdt å eksperimentere med forskjellige teknikker for å finne det som passer deg best.

Ingrediensene i en omelett kan være alt fra det helt enkle, med kun egg, smør og litt salt, til mer komplekse varianter med ulike typer kjøtt, grønnsaker, ost og krydder. Den kan serveres som frokost, lunsj, middag eller kveldsmat. Mange foretrekker å servere omelett med en frisk salat, brød og muligens litt rømme på siden.

Omeletten er også kjent for å være en næringsrik rett, spesielt med tanke på proteininnholdet. Egg er en kilde til høykvalitetsprotein, og ved å legge til ingredienser som grønnsaker, kjøtt og ost kan man øke både næringsinnholdet og smaksopplevelsen.

Så nest gang du lurer på hva du skal lage til måltid, husk på den allsidige omeletten. Med sin enkelhet, næringsrikhet, og evne til å bli tilpasset etter individuelle smaksløker, er den et flott tilskudd til ethvert måltid.