For å unngå at hverken du selv eller dine middagsgjester blir syke av maten du serverer, holder det ikke bare med gode rutiner hva tilberedningen angår, man må gå enda lenger tilbake i kjeden, og sørge for gode oppbevaringsrutiner også, ha gode rutiner på hvordan oppbevare mat. Det hjelper lite at biffen er godt gjennomstekt, hvis salaten den ligger ved siden av er dårlig, og det hjelper ikke at den er både vasket og skylt før servering, hvis det er tomatene den har ligget ved siden av i kjøleskapet som er råtne. Derfor er det viktig å oppbevare maten ikke bare med riktig temperatur, men også adskilt i egen emballasje. Både i kjøleskapet og ellers.

I et kjøleskap bør temperaturen heller ikke overstige 5 plussgrader for å sikre at matvarene som oppbevares i det skal holde seg friske så lenge som mulig. Allerede ved 8 grader begynner bakteriene å trives og formere seg, og risikoen for å bli syk øker betraktelig.

Det finnes i dag et vell av oppbevaringsmuligheter til kjøkkenet, og ved å bruke for eksempel plastbokser med lokk på er man langt på vei sikret mot uønsket smitte fra en matvare til en annen. Samtidig som det er enkelt å finne plass til, både i kjøleskapet og ellers, pluss det er lett å gjøre rent og gjenbruke.

Dette gjelder for øvrig ikke bare ferskvarer, men det anbefales faktisk også å pakke om tørrvarer og halvfabrikate råvarer (som for eksempel mel, cornflakes og havregryn), da disse ofte har emballasjer som står åpent eksponert i romtempererte butikkshyller.