Ingredienser
1 kg blandet storfe og svinekjøtt 200 g gulrot 200 g kålrot 200 g kål 50 g løk 800 g små kjøttboller (perra) Melboller: 1 egg 1/2 kopp fløte 2 bs sukker 1/2 ts salt 2 dl hvetemel kardemomme
Tilberedning
Bland sammen ingrediensene til en melbolledeig. Form små boller med teskje og kok dem noen minutter i kraft/buljong. Legg kjøttet i lettsaltet vann og la det koke opp. La kjøttet få trekke, ikke boblekoke, i vannet til det er mørt. Ta det opp og hold det varmt. Sil kraften og tilsett oppskårne grønnsaker. La dem koke så vidt møre. Tilsett kjøttboller og melboller og la det trekke seg gjennomvarmt. Suppen serveres rykende varm med melboller og kjøttboller i. Det kokte kjøttet skjæres pent opp og serveres med kålrot, gulrot, kål, kokte mandelpoteter og tyttebærsyltetøy. Noen bruker løksaus, andre foretrekker brun saus. Flatbrød er et viktig tilbehør.

Mer om Orkdalssodd

Orkdalssodd er en tradisjonell norsk matrett med sterkt rotfestet i Trøndelag, spesielt i kommunen Orkdal. Selv om retten har hatt en lang historie i denne regionen, fortsetter dens betydning og popularitet å vokse og det har framkommet ny informasjon om Orkdalssoddens opprinnelse og innflytelse.

Historisk sett er Orkdalssodd kjent for å være en feiringmat, som ofte blir tilberedt under store festlige anledninger som bryllup, konfirmasjoner og store familiefeiringer. Matretten har sin opprinnelse fra tiden da folk levde av det de dyrket eller fanget selv. Sodd ble laget ved å koke ulike typer kjøtt sammen med grønnsaker og poteter for å lage en næringsrik og solid rett. Det var også en praktisk måte å utnytte alle deler av dyret på, inkludert innmat.

Orkdalssodd skiller seg fra andre typer sodd ved flere karakteristiske trekk. Det brukes alltid storfekjøtt, gjerne en blanding av bog- og høyrygg, og det krydres med nellik og ingefær. Kjøtt og grønnsaker kuttes i terninger og kokes sammen med kjøttbuljong for å lage en fyldig og smakfull suppe. Ferske kjøttboller blir ofte lagt til for ekstra smak og tekstur. Det er en rett som krever tid og oppmerksomhet å lage, og det er denne omsorgen og dedikasjonen som ofte blir feiret i Orkdalssodd.

Nylig har det blitt avdekket at Orkdalssodd ikke bare er et populært måltid i Norge, men også internasjonalt. Retten har blitt presentert på ulike matfestivaler verden over, som en representasjon av norsk kultur og tradisjoner. Dette har bidratt til å øke rettens popularitet også blant turister som besøker Norge, og mange reiser til Orkdal for å få en autentisk Orkdalssodd-opplevelse.

Samtidig har moderne tolkninger og variasjoner av Orkdalssodd også begynt å dukke opp på restaurantmenyer. Noen kokker har begynt å eksperimentere med å legge til nye smaker og ingredienser, mens andre har begynt å bruke teknikker som sous vide for å gi kjøttet i sodden en enda mer mør og saftig tekstur. Uansett disse nyskapningene, er essensen av Orkdalssodd – en solid, varmende suppe laget med kjærlighet og omtanke – fortsatt det samme.

Til slutt, til tross for rettens økende popularitet, er det tydelig at Orkdalssodd fortsatt har en spesiell plass i hjertene til folk i Orkdal. Det er en rett som representerer hjem, familie og fellesskap, og som fortsetter å bringe mennesker sammen over et varmt og velsmakende måltid.