Ingredienser
Fyll: 6-7 epler 3 ss brunt sukker 2 ss perlesukker 1 dl rosiner 1 dl nøttekjerner 1 ts ingefær aprikossyltetøy Deig: 3 dl hvetemel 150g smør 2 ss vann
Tilberedning
I stekeovn: Bunnen; 10 minutter ved 200 gr. varme. Med fyllet i; 20 minutter ved 200 gr. varme Hakk sammen smør og mel. Hell i vann og samle til en deig. La den stå i kjøleskapet i en halv time. Skrell eplene eller vask dem godt, del dem i to og ta bort kjernehus. Drypp på litt sitronsaft så eplene ikke blir mørke. Kjevle ut deigen til en runding og ha den i en deigform. Stikk i deigen med en gaffel. Skjær eplene i halve skiver og legg dem tett-i-tett i formen. Pensle dem med syltetøy. Bland sammen brunt sukker, perlesukker og ingefær og dryss oppå. Dryss så over med rosiner og nøttekjerner. Stekes som angitt. Serveres lunken med iskrem til.

Mer om Pai med epler

Pai med epler er en klassisk og velkjent dessert for mange mennesker over hele verden, men det er mye mer å utforske innen denne smakfulle retten. Med et vell av varianter, tilberedelsesmetoder og kulturelle vrier å ta hensyn til, er det enkelt å bringe noe nytt og spennende til denne allsidige godbiten.

Først og fremst er det ingrediensene som kan variere mye i en pai med epler. Selvfølgelig er de viktigste ingrediensene epler, sukker og paideig, men det er også mange måter å krydre opp denne klassiske oppskriften på. Noen liker å tilsette krydder som kanel, muskatnøtt eller stjerneanis for ekstra smak, mens andre bruker sitronsaft eller appelsinskall for å gi paien en sitrusnote. Det er også mulig å tilsette nøtter som mandler eller valnøtter for litt ekstra tekstur og smak.

Metoden for tilberedning av paien kan også variere. Noen foretrekker å forsteke bunnen for å sikre at den blir skikkelig sprø, mens andre liker å lage en «rå» pai der alle ingrediensene bakes sammen. En annen teknikk er å lage en «omvendt» pai, der eplene blir karamellisert i en stekepanne før deigen legges på toppen og hele herligheten stekes i ovnen.

Selv om pai med epler er en internasjonal favoritt, har ulike kulturer sine egne unike vrier på denne klassiske desserten. For eksempel er den franske «tarte tatin» en omvendt eplepai, mens den nederlandske «appeltaart» er høy og rik, ofte fylt med rosiner og servert med en kraftig dose pisket krem. I Storbritannia er det vanlig å servere eplepai med en klat smør, mens i USA er eplepai ofte forbundet med høst- og takkegivingsfeiringer.

Så, neste gang du har lyst på en deilig dessert, hvorfor ikke prøve en ny vri på den klassiske paien med epler? Med så mange forskjellige ingredienser, teknikker og kulturelle varianter å velge mellom, er det alltid noe nytt og spennende å oppdage. Uansett hva du velger, vil en pai med epler alltid være en velsmakende godbit som bringer et smil til alles ansikt.