Ingredienser
300g pasta 200g bacon 1 bunt vårløk eller en liten purre 1 fedd hvitløk 3dl cremè fraiche eller fløte Fersk champinjong, paprika eller lignende.
Tilberedning
Fres champinjongene, bacon, paprika, løk og hvitløk i en panne i angitt rekkefølge. Etter noen minutter heller du cremè fraiche eller fløte over og lar det surre mens pastaen koker. Hell carbonarasausen over pastaen på to fat og server med nykvernet pepper.

Mer om Pasta Carbonara

Pasta Carbonara er en rett som stammer fra det italienske kjøkkenet, spesielt regionen Lazio, og har blitt en verdensomspennende favoritt på grunn av sin enkelhet og rike smak. Navnet er avledet fra ‘carbone’, som betyr kull på italiensk, og antyder at retten opprinnelig ble laget av kullbrennere. Imidlertid finnes det mange teorier om rettens opprinnelse, og det er også flere varianter av den.

Det som er sentralt i retten er bare fire ingredienser: egg, guanciale (italiensk svineside), Pecorino-ost og svart pepper. Guanciale gir retten dens særegne smak, men i mangel av guanciale, kan noen også bruke pancetta. Både Pecorino og Parmigiano-Reggiano ost kan brukes, men originaloppskriften krever Pecorino på grunn av dens skarpe, salte smak som beriker retten.

Nøkkelen til en perfekt Pasta Carbonara ligger i blandingen av egg og ost som skaper sausen. Eggene blir rørt inn i den varme pastaen uten å bli kokt, noe som skaper en kremet og velbalansert saus. Tilsett så guanciale, frisk revet ost og en generøs mengde svart pepper for å gi retten dens karakteristiske smak og utseende.

Pasta Carbonara kan være ganske tung, med sin kremete saus og rike smaker. Derfor serveres den ofte som en hovedrett, akkompagnert av en enkel grønn salat og et glass hvitvin for å balansere ut rettens fyldighet. Den er også en favoritt blant dem som gjerne vil ha noe mettende og næringsrikt etter en lang dag.

I dag kan man finne mange versjoner av Pasta Carbonara rundt om i verden. Noen har lagt til fløte i oppskriften, men mange italienere vil hevde at dette er en uakseptabel avvik fra den tradisjonelle oppskriften. Noen versjoner inkluderer også grønnsaker som erter eller asparges, eller bruker ulike typer pasta, selv om spaghetti er det vanligste valget.

Pasta Carbonara er mer enn bare en rett. Den er et symbol på det italienske kjøkkenets enkelhet, smak og eleganse. Den understreker viktigheten av å bruke ferske og høykvalitets ingredienser, og verdien av en nøye tilberedelse. Det er en tidløs klassiker, mye elsket over hele verden, for sin uimotståelige kombinasjon av smaker og enkel tilberedning.