Ingredienser

4 ss olivenolje
1 stor løk, hakket
2ss hakket persille
2 hvitløksfedd, hakket
850 g kjøttdeig, gjerne en blanding av storfe og svin
1 laurbærblad
1 ts malt kanel
1 ¼ dl hvitvin
400 g hermetiske tomater, hakket
450 g små pastarør
2 ss smør
½ ts tørket mynte
1 ss strøkavring

Hvit saus
120 g smør
125 g hvetemel
1 liter varm melk
litt nyrevet muskatnøtt

Tilberedning

Varm oljen i en stor stekepanne. Fres løken lyst gyllengul og myk. Tilsett persille og hvitløk. Stek en liten stund til. Tilsett kjøttet. Stek i noen få minutter til all kjøttvæsken har kokt inn og kjøttet begynner å bli brunt. Ha i salt og pepper, laurbærblad og kanel. Tilsett vinen når det hele freser og er brunt. Kok til væsken har fordampet. Tilsett tomater og et par dl vann. Fortsett å koke på middels til svak varme i 10-15 min, eller til tomatene er godt blandet sammen med kjøttet. Kjøttet må ikke bli for tørt. Ta pannen av varmen.

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kok i mellomtiden pastaen i kokende saltet vann i 2 min mindre enn det som står på pakken – den skal fremdeles vare ganske fast. Sil av og ha pastaen i en bolle. Rør inn smør. Smuldre inn mynten med hendene. Rør godt sammen og fordel halvparten av pastaen i bunnen av en stor ildfast form. Fordel kjøttblandingen på toppen slik at den dekker pastaen jevnt. Avslutt med et nytt lag pasta. Klem pastaen ned med en tresleiv slik at det blir for forholdsvis kompakt. Sett formen til side mens du lager den hvite sausen.

Smelt smøret i en kjele. Rør inn mel og varm opp i et par minutter under konstant omrøring. Tilsett den varme melken, litt om gangen. Melken trekkes raskt inn, så arbeid fort. Pisk med den ene hånden mens du har i en øse melk om gangen med den andre. Når sausen virker jevn og ikke for tykk, tilsettes salt og pepper samt en klype muskatnøtt. Fortsett å koke i ca 5 min. under konstant omrøring. Sausen skal bli svært tykk og helt jevn. Hell sausen over pastaen og kjøttet i formen. Den skal nå så vidt opp til kanten av formen. Dryss strøkavring på toppen. Stek retten i 30-40 min, eller til overflaten begynner å bli gyllen. Avkjøl en liten stund.