Ingredienser:

1 kg kraftbein av okse (Oksehale er også et godt alternativ).

500 gr oksehøyrygg/oksebryst.

250 gr biff

3 X 6 cm ingefærrot

3 gulrøtter

2 store løk

4 anistjerner

2 kanelstenger

5 kardemommefrø

4 nellikker

2 store skyve neper

400 gr risnudler (Banh pho)

1 pose bønneskudd

1 bunte friske koreander

1 bunte thaibasilikum

1 bunte vårløk

Charlotteløk

Hoisin saus

Fiskesaus

Pepper

Chilli

Lime

Tilberedning:

Kraftkoking:

Målet er en klar, smakfull og aromatisk kraft.

Ha kraftbein og oksehøyrygg/oksebryst og la de få et raskt oppkok.

Tøm det første oppkokte vannet.

Ha i nytt kaldt vann slik at vannet dekker kraftbeinet og kjøttet.

Tilsett salt.

Skrell gullrøtter og neper og har i hele eller i store biter. Småkokes i ca 5 timer.

Fjerne skum jevnlig.

Ta av oksekjøttet etter 3 timer og la den stå til avkjøling.

Skrell løkene og ingefærrot. Deler i 2 eller fire og fres uten olje i en stekepanne slik at de blir småbrent. Ha dem i gryta.

Lag en bouque (en pose) med stjerneanis, nellikspiker og kardemomme og legg dette opp i suppa sammen med kanelstenger og la det kokes sammen i de siste 10 min.

Ønsker du en absolutt klar kraft kan du sile kraften i et rent klede.

Smak til med fiskesaus og salt slik at du er fornøyd med saltsmaken.

Klargjøring før servering:

Kok opp masse vann og salt i en gryte.

Når vannet er kokt legg i risnudler og la det koke i maks 3 min.

Hell nudlene i et dørslag og skyll raskt med kaldt vann.

Skjær charlotteløk i tynne strimler.

Rens basilikum, koreander og vårløk og skyll bønneskudd

Kutt lime i fire biter.

Kutt chilli i biter.

Kutt vårløken smått.

Ha hoisin-saus en skål.

Ha fiskesaus blandet eller ublandet i en skål.

Ha all dette på bordet slik at folk kan forsyne seg etter ønsker og behov.

Skjær oksekjøttet i strimler.

Legg risnudler i en stor suppeskål

Plasser noen strimler med oksekjøtt og tynn oppskåret biff (roastbiff) på toppen.

Hell kokende suppekraft i bollen og be gjestene forsynne seg rikelig med kryddeurter, chil og presset lime. Hoisin-saus og evt fiskesaus for ekstra smak.

—————————-

Pho med biff eller nudelsuppe er Vietnams nasjonalrett. Den er kjent over hele landet og kan spises til alle måltider, men særlig til frokost. Pho-kraften lages av oksekjøtt eller av kylling. Samme prosedyren for begge, men kortere koketid for kylling. (5 timer versus 3 timer). Kok gjerne en stor mengde kraft og frys ned til senere bruk. Kombineres med husarbeid eller å lese en god bok imens.