Ingredienser:
1 kg kraftbein av okse (Oksehale er også et godt alternativ).
500 gr oksehøyrygg/oksebryst.
250 gr biff
3 X 6 cm ingefærrot
3 gulrøtter
2 store løk
4 anistjerner
2 kanelstenger
5 kardemommefrø
4 nellikker
2 store skyve neper
400 gr risnudler (Banh pho)
1 pose bønneskudd
1 bunte friske koreander
1 bunte thaibasilikum
1 bunte vårløk
Charlotteløk
Hoisin saus
Fiskesaus
Pepper
Chilli
Lime
Tilberedning:
Kraftkoking:
Målet er en klar, smakfull og aromatisk kraft.
Ha kraftbein og oksehøyrygg/oksebryst og la de få et raskt oppkok.
Tøm det første oppkokte vannet.
Ha i nytt kaldt vann slik at vannet dekker kraftbeinet og kjøttet.
Tilsett salt.
Skrell gullrøtter og neper og har i hele eller i store biter. Småkokes i ca 5 timer.
Fjerne skum jevnlig.
Ta av oksekjøttet etter 3 timer og la den stå til avkjøling.
Skrell løkene og ingefærrot. Deler i 2 eller fire og fres uten olje i en stekepanne slik at de blir småbrent. Ha dem i gryta.
Lag en bouque (en pose) med stjerneanis, nellikspiker og kardemomme og legg dette opp i suppa sammen med kanelstenger og la det kokes sammen i de siste 10 min.
Ønsker du en absolutt klar kraft kan du sile kraften i et rent klede.
Smak til med fiskesaus og salt slik at du er fornøyd med saltsmaken.
Klargjøring før servering:
Kok opp masse vann og salt i en gryte.
Når vannet er kokt legg i risnudler og la det koke i maks 3 min.
Hell nudlene i et dørslag og skyll raskt med kaldt vann.
Skjær charlotteløk i tynne strimler.
Rens basilikum, koreander og vårløk og skyll bønneskudd
Kutt lime i fire biter.
Kutt chilli i biter.
Kutt vårløken smått.
Ha hoisin-saus en skål.
Ha fiskesaus blandet eller ublandet i en skål.
Ha all dette på bordet slik at folk kan forsyne seg etter ønsker og behov.
Skjær oksekjøttet i strimler.
Legg risnudler i en stor suppeskål
Plasser noen strimler med oksekjøtt og tynn oppskåret biff (roastbiff) på toppen.
Hell kokende suppekraft i bollen og be gjestene forsynne seg rikelig med kryddeurter, chil og presset lime. Hoisin-saus og evt fiskesaus for ekstra smak.
—————————-
Pho med biff eller nudelsuppe er Vietnams nasjonalrett. Den er kjent over hele landet og kan spises til alle måltider, men særlig til frokost. Pho-kraften lages av oksekjøtt eller av kylling. Samme prosedyren for begge, men kortere koketid for kylling. (5 timer versus 3 timer). Kok gjerne en stor mengde kraft og frys ned til senere bruk. Kombineres med husarbeid eller å lese en god bok imens.