Ingredienser
Deig: 1/2 pakke tørrgjær 1,2 dl varmt vann 2 dl hvetemel 2 dl sammalt hvetemel 1/2 ts salt Fyll: 2 mellomstore poteter 1 ts grovt salt 1 ss olivenolje ½ pakke Blå Castello eller annen blåmuggost
Tilberedning
Forvarm ovn til 200’. Løs opp gjæret i litt av vannet. Ha mel og salt i en bolle, bland i gjærblandingen og resten av vannet. Kna i ca ti min. Legg deigen i en ren bolle og spray den med olje. Dekk bollen og la deigen heve på et varmt sted i 1 1/2-2 timer. Deng den ned med neven og la deretter hvile i 10 min. Kjevle til en flat leiv og legg på stekebrett dekket med bakepapir. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene oppå bunnen, dryss så over salt, så olivenoljen, og riv til sist over osten i mellomstore biter. Stek midt i ovnen i 12-15 minutter.

Mer om emnet: Pizza di patate (potetpizza)

Pizza di Patate, også kjent som potetpizza, er en unik vri på den tradisjonelle italienske parabolen som vi alle kjenner og elsker. Det som gjør denne varieteten annerledes og spesiell er dens nøkkelingrediens – poteter, et stiftmat vare rundt om i verden.

I stedet for den klassiske tomatsausen og mozzarellaostebunnen som de fleste er kjent med, legger potetpizzaen lag av tynne potetskiver på en sprø pizzabunn. Disse potetskivene er ofte forhåndsstekt eller blansjert for å gi deres unike tekstur og smak før de blir lagt ut over pizzadeigen. Selv om det kan høres ut som et uvanlig valg for noen, tilbyr potetpizzaen en rik og hjertelig smak som er vanskelig å motstå.

Pizza di Patate har sin opprinnelse i Italia, mer spesifikt i den sentrale delen av landet. Selv om den ikke er så populær som andre typer pizza, som Margherita eller Pepperoni, har den en sterk tilstedeværelse i regioner som Umbria og Lazio. Potetpizza tilhører en gruppe pizzaer kalt ‘’pizza bianca’’, som betyr hvit pizza, fordi de ikke inneholder tomatsaus.

Potetskivene er oftest krydret med rosmarin og havsalt, mens hvitløk, løk og svarte oliven også kan bli inkludert for å gi ekstra smak. Noen versjoner inkluderer til og med mozzarella eller pecorino for å gi en mer ostete smak. Den ferdige pizzaen er vanligvis drizzlet med ekstra jomfru olivenolje for å gi ekstra fukt og en autentisk italiensk smak.

Et annet interessant aspekt ved potetpizza er dens tekstur. Ved å bruke potetskiver i stedet for mer tradisjonelle pizzafyllinger, gir potetpizza en unik blanding av sprø og myk tekstur. Bunnen forblir sprø og lett, mens potetskivene gir et mykt og fløyelsaktig lag som supplerer den sprø bunnen perfekt.

I konklusjon, er Pizza di Patate en smakfull og hjertelig vri på den tradisjonelle pizzaretten som vi alle kjenner til. Med sine unike smaker og teksturer gir den et interessant og velkomment alternativ til de mer velkjente variantene av denne populære italienske retten.