Ingredienser
2 dl. lunkent vann ½ pk. gjær 2 ss. olje 300 gr.(5 dl.)hvetemel ½ ts. salt Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Bland i olje, salt og hvetemel. Dekk bollen til med plast eller håndkle. La deigen heve minst en ½ time. Kjevle så deigen ut på bakepapirkledd plate, før du tar fyllet på. Fyll: 2-3 ss. tomatpurè litt vann (ca. 1/2 dl.) ½ løk 1/3 liten boks mais 1/3 liten boks sopp 1/3 boks skinke 200-250 gr. reven norvegiaost (goudaost) Pizzakrydder (helst Dolly Dimple krydderblanding)
Tilberedning
Bland tomatpurè og vann og smør det på pizzabunnen. Ha på litt av den revne osten. Hakk løken og dryss den, mais og sopp jevnt på bunnen oppå osten. Skjær skinken i passe biter/terninger, og ha den også på. Ha på resten av den revne osten. Dryss på pizzakrydder. Steketid:220 grader, midterste rille, ca.15-20 minutter.

Mer om Pizza

Pizza er en matrett kjent over hele verden. Det som startet som en enkel rett blant fattige i Italia, har vokst seg til å bli en verdenskjent favoritt med utallige varianter og stiler i dag.

Det er mye mer til historien om pizza enn bare dens italienske røtter. Faktisk, kan pizzaens opprinnelse spores helt tilbake til antikkens Egypt, hvor flatbrød ble brukt som tallerkener. I antikkens Hellas og Romerriket, ble flatbrød oppgradert med olje, krydder og urter. Men den moderne pizzaen som vi kjenne den i dag, med tomatsaus og ost, oppstod i Napoli på 1800-tallet.

I dag er det en pizza for enhver smak. Det finnes tusenvis av varianter og stiler rundt om i verden, fra den klassiske italienske med tynn, sprø bunn, til den amerikanske varianten med tykk bunn og mye ost. I noen land er det vanlig å bruke fiskepålegg, mens man i andre foretrekker å toppe pizzaen med frukt, slik som på den omstridte Hawaii-pizzaen med skinke og ananas. Det er også blitt mer og mer vanlig med vegetar- og veganske alternativ, der kjøttet byttes ut med grønnsaker, sopp eller vegan kjøttalternativer.

Og det er ikke bare selve pizzaen som har utviklet seg, men også måten den lages og konsumeres på. Pizzabaking er et håndtverk der kvaliteten og smaken avhenger av alt fra råvarene, til deigen og steketemperatur. Det har også vokst frem en hel industri rundt levering av pizza, med kjeder som Domino’s og Pizza Hut som leverer pizza rett på døren. Samtidig har konsepter som gourmetpizza og pizzarestauranter med fokus på råvarer av høy kvalitet og unike toppingkombinasjoner også funnet sin plass i markedet.

Hva bedre måte å avslutte denne dyptgående titt på pizzaens fascinerende historie, utvikling og mangfold enn med en hyggelig påminnelse: Enten du foretrekker den klassiske Margherita, den dristige Hawaii, eller din egen unike blanding av topping, er det ingen tvil om at pizza er en rett som kan bringe folk sammen. Så nytt neste stykke pizza du spiser, og husk all historien og håndverket som ligger bak denne elskede retten.