Vær realistisk
Det store problemet er at vi alltid tror, vi like kan nå det hele om morgen, og det kan vi sjelden uten stress – og slett ikke den ene morgenen, man sover over seg og stresser helt vilt for å nå ut av døren i rette tid.

Så vær realistisk. Bestem deg for hva du vil nå om morgenen, sett på tid og regn så baklengs, så du står opp i rette tid. Og husk – det er en veldig dårlig idé å hoppe over frokosten.

Bad om kvelden
Snapp et bad om kvelden i stedet for å stresse i dusj om morgenen og la også barna bade om kvelden. Et varmt bad kan få deg til å slappe av ovenpå en travel dag, så du kan sove litt roligere om natten, og du får en mindre travel morgen. Morgenhår kan godt settes med litt vann og en hårtørker.

Smør matpakker
Forbered neste dags matpakker om kvelden, smør evt. matpakkene, hvis dere er flere som skal ha med mat hjemmefra. Eller forbered innholdet vet f.eks. at å koke og pille egg, ta ut brød av fryseren, skrelle gulrøtter og legg dem i kaldt vann, skylle salat og oppbevare det i en lufttett pose, koke og avkjøle pasta/ris/couscous … til en lett salat. Gulrøtter og andre grønnsaker kan faktisk holde seg i flere dager, når det er skrelt og ligger i vann eller en lufttett pose. Grønn salat, f.eks. iceberg, kan du skylle, dryppe godt av og oppbevare i lufttett pose.

Legg fram tøy og pakk vesker
Du kan spare en masse tid ved å finne fram neste dags tøy om kvelden også til barna – og så sparer du en masse diskusjoner om hva man skal ha på. Men sjekk like værvarselet før I går i gang. Pakk også vesker. Hjelp barna med å gjøre skolesekken deres og evt. sportstøy klart om kvelden f.eks. i forbindelse med lekselesning. Det kan være en hjelp å ha timeplanen deres på oppslagstavlen, så alle kan se hva neste dag bringer. Og pakk også din egen veske, så du vet hvor nøkler, telefon og hansker er.

Forbered frokosten
Forbered frokosten slik at du vet, hva som skal på bordet. Frukt kan du vaske dagen før, liksom brød kan tas ut av fryseren. Du kan også spare tid ved å dekke frokostbordet med service, så er det litt mer tid til å samles om frokosten. Og slukk evt. for radio og TV det gir ro, og det blir lettere å holde fokus på frokosten, spesielt hvis barna er «langsomme startere» og lenge om å spise.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.