Porterstek

Ingredienser
1 – 1,5 kilo oksekjøtt 1 flaske porter 2-3 dl madeira 1 dl kinesisk soya 1 stor gul løk 2-3 hvitløkskløfter 1 ts timian 6 einerbær 6 pepperkorn 2 buljongterninger Saus: 7-8 dl sky 1,5 ss arrowroot
Tilberedning
Porter, madeira og soya kommes i gryten. Ha oppi kløvd løk og hvitløken i mindre biter. Tilsett øvrige krydder og buljong og kok opp. Legg kjøttet i den kokende væsken. La det syde under lokk til 70 grader i midten av kjøttet. Vend det en gang underveis slik at skyen gir smak til hele stykket. La kjøttet ligge i skyen min. 15 minutter før det tas opp og skjæres i tynne skiver. Sil skyen og kok den opp igjen. Rør ut arrowrot i litt vann og rør ned. Kjøttet kan godt svalne litt før servering. Men sausen må være kokvarm. Som sagt har jeg brukt hel entrecote til dette tidligere, men denne gangen har jeg tenkt å prøve flat- eller rundbiff. Jeg lager dette kun til mange gjester, fordi steken blir saftigere jo større den blir. Jeg synes minst 1,5 – 2x oppskriften gir best resultat. Billigste sort maideira er ypperlig. For 10 år siden var det vanskelig å få tak i porter, så da brukte jeg bokkøl. Det gikk helt fint. Nå har polet 3-4 sorter porter, bl.a. dansk, engelsk og amerikansk. Tilbehør: Sausen kaller på kokte poteter. Jeg bruker store, økologiske, f.eks. Solgaard. Coop har dem her i Bergen. Rosinen i pølsen er hvitløksmandler som tilbehør. Jeg beregner 1/2 – 1 hvitløk pr. person. Kløftene skrelles og kokes 2 minutter to ganger og kokevannet helles bort begge gangene. Hvitløken kokes opp en tredje gang, vannet helles bort straks og de ristes i hett, smeltet smør rett før servering. Med denne metoden blir hvitløken en mild grønnsak, i stedet for et kraftig krydder. I tillegg, eller i stedet, kan det serveres glaserte gulrøtter som tilbehør.

Om Porterstek

Porterstek er en tradisjonell svensk rett, skapt i våre svenske naboers kjøkken og har gradvis funnet veien til norske middagsbord. Navnet på denne retten kommer fra ingrediensen øl, spesielt porter, som brukes til å marinere og sakte koke steken. Dette fører til en kraftig, dypt smaksrik rett som er ideell for kalde vinterkvelder. Porter, som er en mørk og robust type øl, gir maten en balansert bitterhet og bidrar til å skape en interessant kontrast til det ellers saftige og milde kjøttet.

Selv om porterstek ofte er forbundet med feiring og høytider på grunn av sin rike smak og dyptgående smaksprofil, er det ingen grunn til å vente på en spesiell anledning for å lage denne delikate retten. Her til lands har porterstek blitt en populær helgerett, spesielt om høsten og vinteren når man søker trøst i rike smaker og varmende mat. Steken serveres tradisjonelt med poteter, grønnsaker og en fyldig saus laget fra kokekraften, som alle blir infisert med den unike smaken av porterøl.

Fremgangsmåten for å lage porterstek kan variere noe, men prinsippet er det samme. Kjøttet, vanligvis biff eller oksekjøtt, marineres i øl, ofte over natten for å la smakene trenge inn. Det bruner deretter på begge sider før det tilsettes mer øl, krydder, løk og eventuelt hvitløk, og kokes til det blir mørt. Dette kan ta flere timer, avhengig av størrelsen på steken, men resultatet er verdt ventetiden.

Et interessant faktum om porterstek er at selv om det er en tradisjonell rett, er det også plass for innovasjon. Noen kokker legger til egne vrier, som for eksempel å bruke forskjellige typer øl for en subtil endring i smaken, eller å legge til unike krydder for å komplimentere smaken av øl. Med porterstek er det virkelig rom for å eksperimentere og lage din egen versjon av denne klassiske retten.

Porterstek har kommet langt siden den først ble introdusert til norske middagsbord, og har virkelig etablert seg som en deilig festrett. Enten du er en erfaren kokk eller en nybegynner, er porterstek en rett som er verdt å prøve. Du vil bli forbauset over de komplekse og dyptgående smakene som ølet bringer til storfekjøttet, noe som gjør at retten er høyt verdsatt av kjøttelskere. Porters smak er uten tvil en unik karakteristikk som gir retten en distinkt personlighet, dette kombinert med den robuste smaken av storfekjøttet skaper en unik harmoni.

Legg igjen en kommentar